NRK Meny
Normal

Overgrepssiktet lærer nekter straffskyld

Rettssaken mot en lærer i Karmøy kommune som er tiltalt for seksuelle overgrep mot en elev under 16 år, er i gang i Haugaland tingrett. Jenta har vært elev ved den samme skolen som den mannlige læreren har jobbet.

Haugaland tingrett

Rettssaken mot en tidligere lærer på Karmøy startet i Haugaland tingrett i dag.

Foto: Google maps

Rettssaken mot en lærer i Karmøy kommune som er tiltalt for seksuelle overgrep mot en elev under 16 år startet i formiddag i Haugaland tingrett.

Den tiltalte læreren nektet straffskyld da rettssaken startet.

– Min klient nekter straffskyld og hevder at dette ikke har skjedd. Dette er egentlig bare basert på fornærmedes forklaring, sier den tiltaltes forsvarer Knut Magnus Haavik.

Trøstet hverandre etter en personlig tragedie

Haugaland tingrett, Gulating lagmannsrett

Rettssaken mot en tidligere lærer på Karmøy startet i Haugaland tingrett i dag.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Den fornærmede kvinnen forklarte seg fram til pause. Tiltalte var kontaktlærer for henne fra 8. klasse. Hun beskriver han som en kjekk lærer. Etter hvert ble hun venninne med dattera hans. Dette beskrives som et nært vennskap. Dette gjorde også at hun hadde mer kontakt med læreren på grunn av dette.

I etterkant av en personlig tragedie hadde tiltalte og fornærmede mer kontakt. De møttes flere ganger og trøstet hverandre. Fornærmede fortalte i retten om flere klemmer fra læreren som hun oppfatta som unaturlige.

– Hun har fremstått rolig og gitt en, etter min forståelse, troverdig og detaljert forklaring selv om det er veldig vanskelig å snakke om det som har skjedd, sier aktor Brita Lysaker til NRK.

– Fornærmede gir uttrykk for at hun har vært usikker, og det skal en jo ikke være i en straffesak så da mener jeg det allerede er lagt grunnlag for en viss tvil som kan være avgjørende for utfallet i denne saken, sier mannens forsvarer Knut Magnus Haavik.

Anmeldt i 2011

Læreren i 50-årene var kontaktlærer for den fornærmede på ungdomsskolen. Overgrepet skal ha skjedd i juli 2010. Læreren ble suspendert i juni 2011 etter at jenta anmeldte han for seksuelt misbruk.

– Det har vært en ganske lang saksbehandlingstid. Det har gått nesten et år siden anmeldelsen, så hun er klar og det skal bli godt å komme i gang og få det overstått. Det kommer til å bli to lange dager i retten, sier kvinnens bistandsadvokat, Benedicte Storhaug til Karmøynytt.

Hun forteller at hun har søkt om oppreisningserstatning, men vil ikke gå inn på beløp.

Også tidligere anmeldt av elever

Læreren er også tidligere anmeldt av to tidligere elever for seksuell omgang. Sakene ble henlagt av politiet på grunn av foreldelse, men disse to kvinnene er innkalt som vitner i rettssaken.

– I tillegg til en fornærmede kvinnen skal hennes mor og søster forklare seg. I tillegg skal personer som har blitt utsatt for overgrep av samme person fortelle sin historie, sier aktor Brita Lysaker.

– Disse sakene er alltid vanskelige. Det er to parter og ingen vitner. Det er ikke overraskende at tiltalte ikke erkjenner straffskyld. Det er en måte å komme seg unna på. Det er to parter som forklarer seg helt forskjellig og så blir det opp til retten å avgjøre hvordan saken ender basert på bevisene og dokumentasjonen som legges fram, legger hun til.

Det er satt av to dager til saken.

Benedicte Storhaug og Brita Lysaker

Bistandsadvokat Benedicte Storhaug og aktor Brita Lysaker.

Foto: Thomas Halleland / NRK