NRK Meny
Normal

Rektorene forstår ikke KS' argumenter

20 rektorer over hele landet streiker sammen med lærerne. – Jeg forstår ikke argumentene fra KS, sier rektor Anne Basso i Stavanger.

Streikende lærere ved Universitetet i Stavanger

Lærerne fikk sagt ifra da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Universitetet i Stavanger denne uka. Nå får de selskap av flere rektorer når, og hvis, streiken trappes opp i morgen.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Også flere rektorer tas ut i streik i den pågående konflikten mellom lærernes fagforeninger og kommunenes interesseorganisasjon, KS. For flere av de dreier streiken seg mer om vilkårene i skolen, ikke om den enkelte lærer.

– Jeg er veldig mot avtalen som ble lagt fram. Hvis fokuset skal være bedre organisering av pedagogisk utviklingsarbeid i skolen forstår jeg ikke argumentene, sier rektor Anne Basso ved Tastarustå skole i Stavanger til Dagsavisen.

– Ikke en lærerstreik

Første skoleuke rundt om i landet har foregått på en litt annen måte enn vanlig. 5.500 lærere har etter våren nei til KS’ forslag om lønn- og arbeidsavtale streiket mer eller mindre siden forrige uke, og fra i morgen varsles det at ytterligere 2.200 lærere streiker. Også mer enn 20 rektorer som blant annet er organisert i Skolenes Landsforbund er tatt ut i streik.

Tomt klasserom

Flere klasserom har stått tomme denne uka, og flere elever har fått et svært begrenset tilbud etter at skolen startet i slutten av forrige uke, og nå på mandag.

Foto: Fredrik Hansen

Og selv om de sympatiserer med lærerne, er det ingen sympatistreik det er snakk om.

– Dette er ikke primært en lærerstreik, men en streik som skal sørge for at rammefaktorene til skolen skal være så gode som mulig, sier Geir Næstby, rektor ved Bankgata ungdomsskole i Bodø.

– Logikken forsvinner

Skolen hvor han er rektor har måttet stenge helt på grunn av streiken, mens flere andre skoler har kraftig redusert tilbud. For rektor Anne Basso i Stavanger er det vanskelig å forstå kravene som kommer om mer bunden arbeidstid. Hun mener det ikke henger sammen med virkeligheten.

– I den gamle avtalen har vi x antall timer jeg kan samle kolleger for pedagogisk utviklingssamarbeid på skolen. Det som skjer nå er at den tida reduseres kraftig for at lærerne skal ha mer bunden tid. Der forsvinner logikken, sier Basso.

Også ved Austbø skole i Stavanger skal rektor Åsmund Jakobsen ut i streik hvis ikke partene blir enige. Han er redd det er skapt steile fronter under konflikten som kan ta tid å komme over.

– Samarbeidsklimaet har jeg tenkt at er det viktigste. Frontene kan ta litt tid å hele, sier han.