NRK Meny
Normal

Rekordstor narkosak i gang

En 28 år gammel polakk har erkjent seg skyldig i Stavanger tingrett.

Stavanger tingrett, rettssal
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Rettssaken mot fire polakker startet i Stavanger tingrett mandag.

En 28-åring har erkjent straffskyld, mens en 34 år gammel mann har erkjent seg ikke skyldig.

En 29-åring og en 59-åring har erkjent delvis skyld.

De fire står tiltalt for en rekke forhold. Mellom desember 2007 og juni 2008 skal de ha innført 32 kilo amfetamin, 1000 ecstasytabletter, 71 gram kokain og 490 gram hasj.

Skulle til Stavanger

Saken startet da en 59 år gammel mann, bosatt i Polen, ble stoppet av tollvesenet på Svinesund 28. april 2008. Han hadde 7,8 kilo amfetamin, ca 1000 ecstacy og ca 490 gram hasjisj i bilen.

Dette forholdet ble senere satt i sammenheng med at en 34-år gammel polsk statsborger ble stoppet på samme grenseovergang to måneder senere med 8,3 kilo amfetamin og et mindre parti kokain. Stoffet skulle leveres til en polakk i Stavanger.

Samarbeidet med politiet

- 34 åringen valgte å samarbeide med politiet og førte dem til mottakeren på en Statoilstasjon på Lura utenfor Stavanger.

Han har hele tiden hevdet at han ikke visste at det var gjemt narkotika i bilen. Han trodde han skulle til Norge for å hente en båt, sier mannens forsvarer Anne Kroken.

Mannen har erklært seg ikke skyldig etter tiltalen.

Største amfetaminbeslag i fylket

I følge aktor i saken, statsadvokat Tormod Haugnes er dette det største beslaget av amfetamin som er gjort i Rogaland.

- 32 kilo amfetamin har vi ikke vært borti tidligere.

Mottakerne er polske statsborgere som er bosatt i området. To sitter nå på tiltalebenken, og flere andre er pågrepet og vil få sakene sine behandlet individuelt. Påtalemyndigheten vet ikke hvor all narkotikaen har tatt veien.

Økende tendens

- For noen uker siden hadde vi en sak med 25 kilo amfetamin, og det var da den største. Vi ser stadig at det tas betydelige mengder amfetamin, og du kan godt si at det er en tendens at beslagene blir større og større, sier Haugnes.

Det er satt av fem dager til saken. Aktor vil trolig legge frem påstand om straff på torsdag. Strafferammen er 21 år.