NRK Meny
Normal

Rekordstor interesse for å bli fosterforeldre

Bufetat inviterer til informasjonsmøte om flyktningbarn som trenger fosterhjem i Stavanger torsdag kveld. – Gledelig stor interesse, mener etaten.

Unge flyktninger

I løpet av året kommer det trolig 4 500 enslige mindre årige asylsøkere til Norge. de fleste av dem kommer fra Afghanistan. Bildet er fra Kirkenes.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Vi har aldri vært i nærheten av å ha så mange påmeldte til et slikt møte.

Det sier Kjetil Aas, rådgiver i fosterhjemstjenesten i BUF-etat i Stavanger. Til møtet i kveld er 85 familier, rundt 145 personer, påmeldte. Dessuten er det anledning til å komme uten påmelding.

Kjetil Aas, Bufetat

Kjetil Aas i Bufetat synes det er gledelig at det er stor interesse for å bli fosterhjem for enslige mindreårige asylsøkere.

Foto: NRK

Stavanger kommune samarbeider med Bufetat om bosetting og oppfølging av enslige mindreårige flyktninger.

Les også: Akutt behov for nye fosterhjem

– Det er en fantastisk interesse for å skaffe seg mer informasjon om det å bli fosterhjem for enslige mindreårige. Hovedgruppen er gutter i alderen 10–14 år, sier Aas.

10 000 innen utgangen av neste år

Daglig kommer barn under 15 år som har kommet alene fra hjemlandet sitt til Norge. De fleste er 14 år, men det er også barn under 10 år som har kommet uten foreldrene sine.

Les også: Vestlandet kan få 15 nye asylmottak

Les også: Ber kommunane ta mot 18.000 flyktningar i 2016

Fram til 18. oktober var det registrert 3 312 enslige mindreårige asylsøkere til Norge. UDI regner med tallet for 2015 vil komme opp i rundt 4 500, mens tallet neste år kan bli 5 500. Det er fortsatt flest enslige, mindreårige asylsøkere fra Afghanistan. I tillegg kommer mange fra Syria og Eritrea.

Disse barna trenger fosterforeldre. Mens de venter, bor de på et omsorgssenter sammen med mange andre barn.

Mindreårige asylsøkere

Disse to mindreårige enslige asylsøkerne kom med buss over Svinesund i september.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oppfølging

– Når de kommer til Norge, så har de hatt en veldig lang flukt fra hjemlandet. Noen har opplevd ganske dramatiske situasjoner. De kjenner på savn av familien. De trenger en ny og trygg omsorgsbase som et fosterhjem vil være, sier Aas.

Les også: – Einslege mindreårige kan returnerast til Kabul

Les også: Det kommer 2000 asylsøkere til Stavanger

Kommunenes sentralforbund opererer med såkalt veiledende satser for fosterhjem på mellom 12 470 kroner til 15 725 kroner måneden, avhengig av barnets alder.

– På møtet vil de som kommer få et bilde av hvem disse barna er. Vi vil fortelle hvilke behov barna har. Hva er fosterhjem er og hvordan går en fram for å bli godkjent som fosterhjem. Vi vil og fortelle hvordan fosterhjemmet vil bli fulgt opp videre, sier Aas.