Hopp til innhold

Intensivjakt etter ulovlig hummerfiske

Tjuvfiske og hard beskatning gjør at det er lite hummer i Rogaland og historisk lavt bestandnivå langs norskekysten. Nå skal jakten på ulovlig fiske intensiveres.

Video Intensiverer jakt etter ulolvig hummerfiske

Intensiverer jakt etter ulovlig hummerfiske

Det er lite hummer i Rogaland og bestanden langs norskekysten er på et historisk lavt nivå.

Tove Breivik Reine

Politibetjent Tove Breivik Reine var skuffet etter å ha funnet flere ulovlige hummerteiner .

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Jeg synes det er nedslående det vi ser, sier Tove Breivik Reine, politibetjent Rogaland politidistrikt.

– Mesteparten av de teinene vi har tatt opp er ulovlige. Det er ikke merking på blåsene, og det er ikke fluktåpninger for hummer og krabbe, forteller hun.

Fant flere ulovlige teiner

Derfor skal Økokrim, politiet og fiskerimyndighetene intensivere jakten på ulovlig fiske. Politiet og Ryfylke friluftsråd var i dag på jakt etter ulovlige ruser og teiner med hummer i. Ruser er et kurvlignende fiskeredskap.

Og det var ikke ikke få ulovlige tilfeller de fant i løpet av turen.

– Vi har vel kastet uti 5-6 stykker som var i orden. Resten har vi tatt, og vi har 30 stykker på båten vår til nå, sier Reine.

Truet bestand

I løpet av turen i dag fant de ingen hummer, noe som trolig betyr at bestanden er svært lav. I etterkrigstiden ble det fanget mellom 600 og 1000 tonn årlig, men i dag ligger fangsten på mellom 30 og 60 tonn årlig.

De lave tallene tyder på at hummeren har blitt altfor hardt beskattet over lang tid. Noe som gjør at bestanden er truet.

– Vi ønsker at folk er mer bevisst når de tar teinene opp, og at de setter hummeren som kommer, forsiktig ut igjen i sjøen. Da kan bestanden øke igjen, og gir oss muligheten til å glede oss over hummeren i mange år fremover, forteller Reine.

Hummerfiske har sommerferie fra 1. mai til 1. oktober.

– Ulovlige ruser og teiner blir avgjort med bøter, sier politibetjenten.