Reiselivsdirektør: – Fv 45 stenges i «beste sendetid»

Fylkesvei 45 mellom Oltedal og Dirdal stenges midt i høysesongen for turismen. Verst tenkelige tidspunkt, mener reiselivsdirektør.

Byrkjedalstunet

Både trafikk mellom øst og vest og cruiseturister gjør at Byrkjedalstunet i Gjesdal kommune er godt besøkt, spesielt om sommeren. I år gjør veiarbeid at det kan bli bedre plass ved bordene.

Foto: Eduardo Grund / Region Stavanger

Elisabeth Saupstad

Elisabeth Saupstad.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Timinga er ikke bra, sier direktør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad.

Lørdag åpna den vinterstengte veien mellom Suleskard og Brokke. Veien forkorter turen mellom Stavanger og deler av Østlandet, men i år er gleden kortvarig: Søndag kveld klokka 23 stenges fylkesvei 45 mellom Oltedal og Dirdal på grunn av utbedring av veien.

Anbefalt omkjøring er via fylkesvei 503 Gloppedalen. Og her blir det attpåtil kolonnekjøring mellom 07 og 17.

– I «beste sendetid»

Med andre ord: Skal du til Byrkjedalstunet, Månafossen, Sirdal eller lenger øst, får du en god omvei på en ikke veldig moderne veistrekning (se kart lenger ned i artikkelen). Veien kan forbli stengt i opptil tre måneder, det vil si til august.

Månafossen

Månafossen.

Foto: Carmen Cristina Pettersen Carpio / Region Stavanger

Turen mellom Ålgård og Byrkjedalstunet, som på fylkesvei 45 er snaut 34 kilometer, blir nesten 50 kilometer lang i hele sommersesongen.

Mange vil droppe hele turen over fjellet, og heller velge turen langs E39, frykter Saupstad.

– Å stenge veien i «beste sendetid» for turismen i området, er selvfølgelig ikke bra for Byrkjedalstunet og de andre som driver i området, sier Saupstad, som mener Vegvesenet burde valgt et annet tidspunkt i året.

Laster kart, vennligst vent...

Den røde veistrekninga er den som stenges. Den grønne er omkjøringsveien.

– Det er verst tenkelige tidspunkt. Mange som kjører den veien stopper på Byrkjedalstunet om sommeren. Når trafikken ledes en annen vei, går de glipp av mye.

Skal utvide tunnel og legge om fylkesvei

I tillegg til den vanlige sommertrafikken, pleier stadige busslaster med cruiseturister fra Stavanger ta turen langs fylkesvei 45. Saupstad håper disse vil komme uansett, sjøl om veien blir lengre.

I løpet av de opptil tre månedene stenginga kan vare, skal Røyrdalstunnelen utvides, og fylkesveien i Dirdal legges om. For at folk som bor og jobber i området skal komme seg på jobb og skole, setter Vegvesenet opp gratis pendlerbåt fra Oltesvik til Dirdal.

Fylkesveg 45 skal stengast ved Dirdal kai, sommaren 2016

Det er denne veistrekninga som skal stenges. Røyrdalstunnelen utvides, og fylkesveien i Dirdal legges om.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Bjarne Våge i Statens vegvesen opplyser til NRK at det er nødetatene som har ønska at arbeidet skal gjøres om sommeren. Hvis det skulle bli behov for legehelikopter, er det nemlig best flyvær da. I tillegg er det bedre for både bedrifter og skolen at veien er stengt i en periode med ferieavvikling.

Kolonnetidene skal være forutsigbare, lover Våge.

Vikeså og Bjerkreim kan få flere turister

Saupstad presiserer at hun har forståelse for at veiarbeidet ​må gjøres, og er glad for at den nå blir prioritert. Og kanskje drypper det litt på klokkeren, når alt kommer til alt: Vikeså og Bjerkreim kan oppleve større trafikk.

– Den enes død, den andres brød, hvis det går an å si noe slikt. Jeg veit at de har en god plan, sier hun.

Kruse Smith AS skal gjøre jobben. Kontrakten er på 84,5 millioner kroner.

Vegvesenets kommentar blei lagt til klokka 20.09 søndag kveld.