NRK Meny
Normal

Regn, kaldt og kraftig motvind

Værvarselet for 12. juni og Nordsjørittet lover ikke bra. Vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Bergen sier 10.000 syklister må belage seg på en knalltøff tur fra Egersund til Sandnes.

Nordsjørittet 09

I fjor var det kraftig motvind og sol. I år kan det bli både vind og regn til Nordsjørittet.

Foto: Jørn Kaarstad / NRK

– Desverre, det ser ikke bra ut i det hele tatt. Det sier Arnstein Tjøstheim, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Rundt 10.000 syklister er påmeldt til Nordsjørittet førstkommende lørdag. Og syklistene kan vente seg et kraftig lavtrykk, så kraftig at det er uvanlig på denne tiden av året.

Mye vind

– Fredag er et lavtrykk fra sørvest på vei. Det går mot nordøst. Samtidig kommer et lavtrykk fra Island vår vei. Det samler seg et kraftig lavtrykk over Skandinavia på lørdag, sier meteorologen.

Det blir vind fra nordvest, det vil si motvind for syklistene i Nordsjørittet.

– Det mest usikre akkurat nå er vinstyrken og hvor mye nedbør vi får, sier Tjøstheim. Han er likevel ganske sikker på at det blir nedbør, og at det blir en del vind.

– Slik som det ser ut nå blir det omkring stiv kuling. Kanskje mer, kanskje litt mindre. I verste fall kan det bli snakk om sterk kuling, sier han.

Kaldt

I tillegg blir det kaldt. Temperaturen vil trolig ligge mellom sju og ti grader.

Og det spiller ingen rolle om du sykler tidlig eller sent. Været ser ut til å være dårlig hele dagen. Og det er meteorologen rimelig sikker på:

– Ganske sikker ja. I all fall på at det blir motvind, sier meteorologen.

– Foreløpig ser det ut som om det kan være mest vind på ettermiddagen, sier Arnstein Tjøstheim.

Han legger til at det er vanskelig å spå været nøyaktig for lørdag nå.

– Det er aldri helt sikkert så langt i forveien. Syklistene får bare håpe på et svakere lavtrykk. Men det blir vind. Det er ganske sikkert, avslutter meteorologen.

Blir folkefest

Daglig leder i Nordsjørittet, Eli Orre, lar seg ikke skremme av den dårlige værmeldingen.

– Det er for tidlig enda. De meldte dårlig vær i fjor også, og heldigvis ble været mye bedre enn fryktet, sier hun.

Det er 13. gangen Nordsjørittet arrangeres på lørdag. Dersom været blir svært dårlig vil det bli satt opp ekstra telt i målområdet i Sandnes.

– Nitti prosent av de som sykler er fra Rogaland. De er vant til dårlig vær, og lar seg ikke stoppe av regn og vind, sier Orre.

Hun lover folkefest uansett vær, og sier at det ikke er aktuelt å avlyse.

– Da må det bli storm, avslutter hun.