NRK Meny
Normal

Regjeringen: – Rogfast framskyndes

E39 Rogfast kan bli behandlet i Stortinget flere måneder tidligere enn antatt. Det betyr byggestart tidlig i 2017, ifølge samferdselsministeren.

Bent Høie og Ketil Solvik-Olsen

VIL HA FORTGANG: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) håper at Rogfast kan få byggestart tidlig i 2017.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Fredag har regjeringen valgt konsulentgrupperingen Atkins og Oslo Economics til å gjennomføre en ekstern kvalitetssikring, den såkalte KS2, for gigantprosjektet Rogfast.

Normalt skjer ikke dette før siste reguleringsplan er vedtatt.

– Nå prøver vi å framskynde dette prosjektet på grunn av situasjonen i arbeidsmarkedet både i Rogaland og resten av Vestlandet.

Det sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til NRK.

– Vi skal sette igang med det vi kaller KS2. Ved å framskynde dette mange måneder satser vi på at Stortinget får gjort et vedtak i høst. Da kan det fysiske arbeidet starte, sier Solvik-Olsen.

– Normalt skal en vente med å framskynde noe til den siste reguleringsplanen er vedtatt. Nå tar vi likevel noen snarveier, sier han.

Viktig å komme igang

Helse- og omsorgsminister Bent Høie er også klar på at en framskynding i Rogfast-prosessen må til.

–I et fylke hvor arbeidsledigheten er høy, og øker, er dette viktig. I tillegg betyr det at prosjektet blir ferdig tidligere, binder Vestlandet sammen og bidrar til konkurransedyktighet for regionen, sier Høie.

– Jeg mener det er viktig å starte andre prosesser parallelt med at vi venter på et vedtak i Stortinget. Slik får ikke forsinkelsene som har oppstått på grunn av reguleringsarbeidet bli større.

– Hopper en bukk over prosesser hvis en framskynder Rogfast før alle reguleringsplaner er vedtatt?

–​ Vi regner med at dette går bra.

Rogfast, Arsvågen

Slik blir Rogfast på Årsvågen-siden.

Foto: Statens Vegvesen / NRK