Hopp til innhold

Kommunen har ikke hatt ett eneste smittetilfelle under pandemien – likevel stenges den ned

Utsira er én av få kommuner i Norge som ikke har registrert ett eneste koronatilfelle så langt. Men de sutrer ikke over at det fra midnatt innføres høyeste tiltaksnivå her.

Utsira

SMITTEFRITT: Den lille øykommunen Utsira har klart å holde smitten vekke under pandemien.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Vi er en del av bo- og arbeidsmarkedet i regionen, så det er naturlig at vi er solidariske med kommunene rundt oss, sier rådmann i Utsira, Bjørn Aadnesen.

Utsira er én av bare 12 kommuner i Norge som har holdt seg koronafrie det siste drøye året.

Tirsdag kveld ble det vedtatt strengere regler i syv kommuner på Haugalandet – blant dem Utsira. Likevel var det aldri aktuelt for den lille øykommunen å ikke bli med på dugnaden.

– Vi tenkte aldri den tanken, for vi kan fort få smitte her også, sier Aadnesen.

Rent praktisk får dette følger for blant annet skjenkesteder, svømmehallen, bygdekinoen og treningssenteret som nå må holde stengt, forteller Aadnesen.

– Men det slår nok ikke like hardt ned på oss som i de større nabokommunene. Vi har 193 innbyggere, 20 elever i skolen og syv barn i barnehagen. Vi har godt med areal, og skal nok klare oss veldig bra, sier han.

Utsira

Syv kommuner

5. mars ble det ikke registrert ett eneste tilfelle i Haugesund. Elleve dager senere er situasjonen snudd på hodet med rekordhøye 27 nye smittede tirsdag.

Med bakgrunn i økende smittetrykk i regionen, vedtok regjeringen tirsdag kveld en nasjonal forskrift for kommunene Bokn, Haugesund, Karmøy, Tysvær, Utsira og Vindafjord i Rogaland, samt Sveio i Vestland.

– Det er stigende smitte med den engelske virusvarianten i flere av kommunene i Haugesund-området, og de melder om at situasjonen er utfordrende og uoversiktlig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Tiltakene vil gjelde fra midnatt i dag, 16. mars til og med 11. april.

Helseminister Bent Høie

– Kommunene har bedt om at regjeringen innfører regionale tiltak slik at de kan få kontroll over smitten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Foto: Kamilla Marie Johnsen

Skoler stenges

Det vil nå bli innført tiltaksnivå A i regionen, som omtales som «særlig høyt». Dette er det samme nivået de har i blant annet Viken og Bodø.

Serveringssteder, butikker, treningssentre, svømmehaller, tros- og livssynshus, biblioteker, museer, kinoer og teatre er blant virksomheter som nå må stenges helt ned.

Men det er unntak fra bestemmelsen. Blant annet kan matbutikker holde åpent. Det blir skjenkestopp og forbud mot arrangementer, med unntak av begravelser og bisettelser.

Det blir også plikt å bruke munnbind i offentlig rom hvor énmetersregelen ikke kan overholdes.

Det innføres også digital undervisning i barne-, ungdoms- og videregående skole fra 17. mars til og med 26. mars i kommunene Karmøy, Tysvær og Haugesund. Det innføres også rødt nivå i barnehagene her.

Vil ha strengere tiltak i hele landet

Arne-Christian Mohn

Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn (Ap).

Foto: Thomas Halleland / NRK

Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn, forteller at situasjonen er «svært krevende».

– Til tross for strenge tiltak, ser vi at smitten bare øker. Det mest skremmende er at det sprer seg til kommunene rundt oss, så vi er i ferd med å miste grepet litt, sier Mohn.

Han ønsker at det nå kommer strengere tiltak for hele landet.

– Jeg unner ikke andre kommuner å oppleve det samme som oss – at det går fra ingenting til plutselig og voldsom smitteøkning. Jeg utfordrer og ber derfor regjeringen om å innføre strengere tiltak i hele landet, slik at vi er klar og kan være i forkant, sier Mohn.

Helsemyndighetene svarer til NRK at de vurderer om det er behov for strengere tiltak fra dag til dag.

Linn Therese Erve

Linn Therese Erve (Ap) er ordfører i Sveio kommune.

Foto: Eli Bjelland / NRK

Ordfører i Sveio, Linn Therese Erve, forteller at flere virksomheter i kommunen nå må holde stengt. I tillegg blir det forbud mot fritidsaktiviteter og organisert innendørs idrett for folk under 20.

– Nå i Sveio har vi fire smittede. Det er mest på grunn av bo- og arbeidssituasjonen, og at det er den engelske varianten som smitter lettere, sier hun.