Normal

Flamingoblomst, brokkoli og kapers gir staten mindre penger

Vanligvis skal tollsatsene i Norge beskytte norske landbruksvarer. Men 114 av disse er helt unødvendige mener regjeringen, som nå kutter alle, selv om det koster.

Flamingoblomst, brokkoli og kapers

Flamingoblomst, brokkoli og kapers har plutselig fått noe til felles. De har «ubetydelige» tollsatser.

Foto: Wikimedia//Thaejas/James F. Carter/Scanpix

Visste du at det koster 12 øre per kilo i tollavgift for å importere cornflakes?

Eller at det koster seks øre per kilo i tollavgift å importere «Asparges, tilberedt eller konservert på annen måte enn i eddik eller eddiksyre, ikke fryste»?

Disse to produktene er bare to av totalt 114 landbruksprodukter hvor staten innkasserer ører, og ikke kroner, per kilo i tollavgift. – Unødvendige og ubetydelige avgifter, sier regjeringen.

– Regjeringen forslår å fjerne disse satsene, fordi vi vil forenkle, og redusere administrasjon og byråkrati, sier statssekretær Jørgen Næsje (FrP).

Skal egentlig beskytte

Statssekretær Jørgen Næsje

Statssekretær Jørgen Næsje mener staten ikke trenger de ekstra ørene den får ved å beholde tollsatsene på flamingoblomster og kapers.

Foto: Regjeringen

For i forslaget til statsbudsjett har både brokkoli, flamingoblomster, asparges og cornflakes importert fra enkelte land noe til felles. De står alle på listen over produkter med «ubetydelige tollsatser». Tollsatser som gir staten 15 millioner kroner i inntekter i året, men å miste de inntektene er det verdt mener Næsje.

Her kan du se listen fra statsbudsjettet (s. 339)

For mange varer har tollsatsen en beskyttende funksjon. Den gjør det dyrere å importere en rekke varer, som kan produseres i Norge. Nesten halvparten av alle norske landbruksvarer kan importeres tollfritt, og for resten av varene er det bare å betale tollsatsen.

– Det er jo stort sett importører som nå slipper å forholde seg til så mange små, ubetydelige og unødvendige tollsatser, sier Næsja.

Men når 114 varer nå «mister» tollsatsen, er det ikke da fare for at det norske markedet oversvømmes av både kapers, oliven, blomkål på vinterstid og flamingoblomst? Nei, mener regjeringen.

– Jeg tror vi kan leve med en slik oversvømmelse, smiler Næsje.