Hopp til innhold

Tre spisesteder får refs etter julebordtilsyn

– Hovedsakelig gjelder dette slurv med renhold, sier Mattilsynet.

Julebord
Foto: Stig Morten Waage / NRK

– Hovedsakelig gjelder dette slurv med renhold. Det går på vask av selve kjøkkenet. Det går og på det vi kaller kontaktpunkter, steder hvor vi kan forurense mat både direkte og indirekte.

Det sier seniorinspektør Are Lind i Mattilsynet til NRK.

Det er Quality Hotel Residence og Thon Hotell på Lura som får pålegg om nedvask fra Mattilsynet. Residence må vake ned utstyr, mens Thon hotell må vaske både utstyr og kjøkken.

På Gamlaverket fant Mattilsynet at temperaturen i kjølelager med lett bedervelige matvarer var for høy.

– Slurv med renhold kan gjøre folk syke

– Slurv med renhold og kjøletemperatur kan føre til at lett bedervelige næringsmidler, som for eksempel ferske kjøttprodukter kan gjøre folk syke, heter det i Mattilsynets oppsummering av julebordinspeksjonene.

Inspektør fra Mattilsynet

– Slurv med renhold og kjøletemperatur kan føre til at lett bedervelige næringsmidler, som for eksempel ferske kjøttprodukter kan gjøre folk syke, heter det i Mattilsynets oppsummering av julebordinspeksjonene.

Foto: Mattilsynet

Jo høyere temperatur, jo bedre vokser mikroorganismer i maten. Noen av bakteriene kan være sykdomsfremkallende.

– For å hindre at folk skal bli syke, må temperaturen være lavest mulig, skriver Mattilsynet.

De tre spisestedene som fikk pålegg har meldt tilbake til Mattilsynet at de har rettet opp i forholdene som ikke var gode nok.

– Vi har sikret oss tilbakemeldinger fra de stedene som fikk avvik at forholdene er forbedret. Vi vil følge opp dette med nye inspeksjoner på nyåret, sier Lind.

– Det er jo ikke god reklame

– Vi fikk et par punkter der vi var for dårlige i forhold til vaskerutiner, daglige rutiner.

Direktør Ivan Vågstøl på Hotel Residence det er viktig og bra at Mattilsynet inspiserer. Det gjør at spisestedet kan vite at de gjør de riktige tingene.

– Vi er hundre prosent avhengige av at vi serverer trygg mat. Vi har aldri hatt noen tilfeller i de ti årene vi har drevet hotellet at noen har vært i nærheten av å bli matforgiftet, sier Vågstøl.

Han sier at de rutinene som sviktet nå er rettet opp.

– En halvtime etter at mattilsynet hadde forlatt hotellet, så var disse tingene vasket ned og ble satt i et nytt system ned bedre rutiner, sier han.

Julemat

13 av 16 inspiserte spisesteder kom fra Mattilsynets julebordinspeksjon uten anmerkninger.

Foto: Scanpix

Residence-direktøren medgir at det å få refs av Mattilsynet ikke er god reklame.

– Det er jo ikke noen god reklame, men slik jeg ser på dette, så er det en veldig liten sak. Det er ikke noen store greier så lenge vi ikke har gjort noe ulovlig i den forstand. Vi er opptatt av at vi skal levere hundre prosent trygg mat. det kommer vi også til å være i fremtiden, sier Vågstøl.

Tre av fire kontrollerte spisesteder i Sandnes fikk refs

Kronen Gaard hotell var den eneste som fikk godkjent av de fire julebordarrangørene som Mattilsynet besøkte i Sandnes.

Til sammen var det 16 spisesteder i distriktet som ble inspiserte. Hos 13 av dem var forholdene tilfredsstillende. Det dreier seg om spisesteder i Stavanger, Sola, Bryne, Gjesdal og Mosterøy.