NRK Meny
Normal

Redningsskøyta har reddet 499 i Middelhavet

RS Peter Henry von Koss, som vanligvis er stasjonert i Egersund, har reddet nesten 500 personer fra å drukne i Middelhavet de siste fire ukene.

«Peter Henry von Koss» i Middelhavet

RS Peter Henry von Koss, som vanligsvis er stasjonert i Egersund, har reddet nesten 500 personer fra å drukne i Middelhavet de siste fire ukene.

Foto: Redningsselskapet

– Vår tilstedeværelse utgjør en forskjell, sier skipsfører Lars Solvik på redningsskøyta «Peter Henry von Koss».

Det sier skipsfører Lars Solvik Redningsselskapet sin hjemmeside.

Les også: Norske båter har reddet tusenvis i Middelhavet

Redningsskøyta som vanligvis ligger ved kai i Egersund er i sommer stasjonert på den greske øya Lesvos. Peter Henry von Koss er den norske regjeringens bidrag til «Operasjon Poseidon», EUs grensekontrolloperasjon i Hellas.

Lars Solvik, Redningsselskapet

Skipsfører Lars Solvik ombord i RS Peter Henry von Koss sier at skipets tilstedeværelse gjør en forskjell i Middelhavet.

Foto: Tanja Krangnes / Redningsselskapet

Siden slutten av juli har mannskapet reddet 63 barn, 52 kvinner og 384 menn.

Tirsdag denne uka overlot mannskapet, som består av tre sjøansatte fra Redningsselskapet og tre fra norsk politi, redningsskøyta til et nytt vaktlag.

Betaler 1200 dollar

I følge tall fra Amnesty International har 33 000 mennesker kommet sjøveien fra Tyrkia til Lesvos bare nå i august. De fleste betaler rundt 1 200 dollar for en plass i en overfylt gummibåt. Enkelte blir også fraktet over på vannscooter.

Les også: regjeringens bidrag til «Operasjon Poseidon»,

Les også: Båtflyktningar berga av norsk redningsskøyte

– Det gjorde inntrykk da vi fant en mann og en kvinne som hadde blitt kastet av en vannscooter etter at sjåføren ble oppdaget av gresk kystvakt. Vi fant først mannen. Etter et lengre søk fant vi kvinnen, som da hadde vært sju-åtte timer i sjøen. Hun skrek og ropte da hun skjønte at hun var funnet. Det var både tragisk, dramatisk og godt på samme tid, sier Solvik.