NRK Meny
Normal

Frykter tiggerne vil flykte til «snille byer»

Levekårssjefen i Stavanger frykter et Oslo-forbud mot tigging vil føre til at tiggerne vil flytte til «snille byer»

Politikerne i Oslo vurderer nå om de skal forby tigging i hovedstaden. Nå hekter mange Stavanger-politikere seg på samme tanken. Problemet er ikke så stort i Stavanger som i Oslo, men flere politikere i byen vil likevel forby all tigging.

Vil ha tiggeforbud i Stavanger. Foto/redigering: Malene Myrestrand.

Kåre Reiten

Kåre Reiten vil ha tiggeforbud i Stavanger for å unngå lignende tilstander som i Oslo.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Dersom noen byer rydder opp, så kan det fort hende at tiggerne søker til byene som er snillere.

Det sier Høyre-politiker og sjefen for oppvekst og levekår i Stavanger, Kåre Reiten.

Tidligere denne uken tok Oslo-ordfører Fabian Stang til orde for forbud mot tigging , og Oslo-politiet har også uttalt at de ønsker forbud mot tigging for alle som ikke er norske statsborgere.

Spesielt en teltleir utenfor Sofienberg kirke i Oslo med romfolk som livnærer seg på tigging har skapt mye debatt om Norge bør gjeninnføre forbudet mot tigging.

– Ønsker å stanse utviklingen

Dersom hovedstaden innfører et forbud mot tigging, mens Stavanger ikke velger å gjøre det samme, frykter Reiten at antall tiggere vil øke i byen som allerede har opplevd en økning i antall tiggere.

– Jeg opplever at de fleste av oss ønsker å stanse utviklingen slik at de ikke sitter på alle hjørner og tigger. Vi opplever det som både uverdig, ubehagelig og litt dumt, sier han.

Fredag fortalte varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF), til NRK at hun støtter Oslo-ordførerens utspill om tiggeforbud .

– Stavanger har ikke de samme utfordringene som Oslo, men hvis vi ikke får gjort noe, kommer vi om få år til å være i akkurat samme situasjon, mener hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tigging Stavanger

Bybildet i Stavanger ikke preget av like mange tiggere som i hovedstaden, men tallet er økende.

Foto: Malene Myrestrand / NRK

Tror forbud vil gi ny utfordringer

Gruppeleder Cecilie Bjelland i Stavanger Arbeiderparti tror likevel ikke et tiggeforbud vil løse problemet over natten.

– Vi ønsker ikke å ikke være attraktive for tiggere. Men det handler samtidig om å behandle folk på en ordentlig måte, sier hun og poengterer at et eventuelt forbud vil gi nye utfordringer.

– Er det helt ok å selge noe? Er det ok å spille trekkspill 24 timer i døgnet, er det tigging eller ikke? Vi genererer veldig mange nye problemer.

– Vi kaster dem egentlig i fanget på politiet uten at vi løser så mye.

– Vi har kontroll

Politiet i Stavanger-området mener derimot de kan håndtere dagens situasjon.

– Vi har straffebestemmelser som rammer ordensforstyrrelse. De er etter vår mening gode nok for å holde noenlunde kontroll i politidistriktet vårt, sier politimester i Rogaland politidistrikt, Hans Vik, til NRK.

I Stavanger blir tiggerne møtt med blandede følelser.

– De er jo over alt, så jeg skjønner at folk blir irritert. Men de fleste sitter jo bare der med koppen sin, sier torgselger Siri Vikestad.

– Det er altfor mange av dem. Problemet er større i Oslo, men det øker på her også, sier Hans Jofesen som også er torgselger.