– Flere bilførere stikker av og mange dyr lider

Hvert år meldes det om at 9.000 vilt blir påkjørt i Norge, men det er store mørketall. Viltmann Berge Gunnar Helle varsles oftere av forbipasserende enn av føreren selv.

Hjortepåkjørsel riksvei 30

Flere bilister melder ikke fra etter å ha kjørt på vilt. Gjensidige tror noe av årsaken kan være at de tror de mister bonusen sin. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– De to siste årene har jeg vært ute 17 ganger. Av de er sju varslet av bilfører, mens ti er oppdaget av tilfeldig forbipasserende, sier Berge Gunnar Helle, viltmann i Tysvær kommune i Rogaland.

Berge Gunnar Helle

Berge Gunnar Helle i Tysvær ber bilførere alltid varsle etter en viltpåkjørsel.

Foto: MARTHE SYNNØVE JOHANNESSEN / NRK

Kommunen hans preges av E39 – hovedveien mellom Stavanger og Bergen. Store deler av veien har høy hastighet og skog og utmark på begge sider.

Det er også mye hjort i området. Det merker Helle, og hver gang han har vært ute på et ulykkessted fører han inn i boken sin hva som har skjedd og hvem som har varslet.

– Jeg husker en gang en utbygger ringte om et sykt rådyr i et hyttefelt. Jeg tok med meg børsa og fant et rådyr med to brekte bein. Det hadde sikkert ligget der ei uke, og hadde åpne brudd med fluemark. Det var helt sikkert påkjørt, men ingen hadde sagt ifra.

Verst i januar

Årlig blir over 9.000 vilt påkjørt i Norge, ifølge tall fra Hjorteviltregisteret. Hjorteviltregisteret får sine data fra kommunene, og rapporterer videre til Statistisk sentralbyrå.

Antall påkjørsler er økende, og ifølge nettstedet hjortevilt.no er høyere hastighet på veiene en medvirkende årsak.

I tillegg kommer mørketallene. Både Statens vegvesen og Naturdata, som driver Hjorteviltregisteret, mener de trolig er store.

Laster kart, vennligst vent...

Tror bilistene frykter bonustap

Arne Voll, Gjensidige forsikring,

Arne Voll, kommunikasjonsdirektør i Gjensidige forsikring.

Foto: Gjensidige forsikring

Forsikringsselskapet Gjensidige tror misforståtte forsikringsavtaler kan være en grunn til at mange bilførere velger å ikke varsle.

– Noen er kanskje redde for bonustap, men påkjørsler av dyr gir hverken bonustap eller egenandel, sier kommunikasjonsdirektør Arne Voll i Gjensidige.

– Jeg tror det er flere grunner til at folk ikke varsler. En grunn kan være at en blir så forfjamset. Det er en skikkelig ekkel opplevelse. Jeg har kjørt på hjort selv, så jeg vet hvordan det er. Men det er så enkelt å ringe politiet, sier viltmann Helle.

– De kan ha det like vondt som oss

Berge Gunnar Helle håper trenden snur og at uheldige bilister alltid varsler. Uansett om dyret tilsynelatende har kommet seg unna.

– Dersom du ikke har tid til å vente, så er det helt greit, men merk av plassen der det skjedde. Heng opp en plastpose på en pinne for eksempel. Har dyret stukket av vet vi hvor vi skal leite. Det er veldig viktig, sier Helle.

Han får vondt i magen når han tenker på mørketallene.

– Så ligger dyret et sted og har det skikkelig vondt, til det dør. Jeg har jo vært bonde selv og vet at dyrene kan ha det like vondt som oss. Det er uetisk og helt forferdelig, sier han.