Elin mener helsetjenesten må slutte med parfymerte produkter

Elin Wiese-Engh fra Stavanger tåler ikke lukten av parfymerte produkter. Hun mener helsevesenet ikke viser tilstrekkelig hensyn.

Elin Wiese-Engh

Elin Wiese-Engh er oppgitt. Hun mener helsevesenet ikke tar hensyn til at hun reagerer på parfyme.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Wiese-Engh har slitasje i de fleste ledd i kroppen og aktive prolapser i ryggsøylen. Det gjør at hun lever med store smerter hele døgnet.

Samtidig tåler hun ikke lukten av parfymerte produkter.

– Jeg har det godt inni meg, men kroppen har det forferdelig, sier hun.

Oppgitt

Wiese-Engh har fått innvilget 35 timer i uken med personlig brukerstyrt assistanse av Stavanger kommune. Den assistansen har hun sett seg nødt til å avbryte, da hun opplever at lukten av parfyme gjør henne dårlig.

– Jeg får kraftig hodepine, som om jeg har migrene og blir veldig kvalm, sier hun.

Nå er hun oppgitt over situasjonen. Hun forklarer at hun har forsøkt å gi helsearbeiderne parfymefrie produkter, men at situasjonen ikke har endret seg til det bedre.

– Jeg synes det er trist fordi jeg nå ikke kan motta hjelp i det hele tatt, sier hun.

Parfymerte produkter

Norges Astma- og Allergiforbund anslår at omtrent 20 prosent opplever lukten av parfymerte produkter som sjenerende.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Unngår offentlige plasser

Parfymer, deodoranter, sjampoer og vaskemidler er eksempler på produkter som kan avgi sterke lukter. Wiese-Engh er én av stadig flere nordmenn reagerer på slike produkter.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anslår at rundt én av fem i befolkningen opplever lukten som sjenerende. For rundt 0,5 prosent er problemet så omfattende at de ikke kan oppholde seg i det offentlige rom, i det hele tatt.

Hildur Østbø i NAAF

Hildur Østbø i NAAF mener det burde være en selvfølge at arbeidere i helsetjenesten bruker parfymefrie produkter.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– De opplever kvalme eller kan få hodepine. Noen vil faktisk føle det som en forgiftning, sier Hildur Østbø, regionssekretær i Stavanger i NAAF.

Hun mener det burde være en selvfølge at helsearbeidere bruker parfymefrie produkter.

– De jobber med mennesker og burde ta dette på alvor, sier hun.

Tar hensyn

Per Haarr er direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune. Han forklarer at helsearbeidere som jobber for Stavanger kommune ikke har noe forbud mot å bruke parfymerte produkter.

Per Haarr

Direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune, Per Haarr, mener kommunen tar hensyn til hver enkelt pasients behov.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Samtidig mener han kommunen prøver å ta hensyn, samt å legge til rette for den enkelte bruker, så langt det lar seg gjøre.

– I utgangspunktet mener jeg at vi gjør veldig gode vurderinger av pasientenes helseutfordringer. Vi tilpasser tjenestene i forhold til behovene den enkelte brukeren har. Hovedbildet er at det fungerer veldig bra, sier han.