Hopp til innhold

Reagerer på «deilig»-rabatt på russefester

Russejenter mener «dritfine» jenter får rulle gratis, mens andre må ut med 300 kroner. De fortviler over uskrevne russeregler og sexpress. Mobbeombud er bekymra.

Thea Vinningsland

VIL HA INKLUDERENDE RUSSETID: Thea Vinningland er lei av sexpress og fokus på utseende i russetida.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Vi ble invitert på fest, men fikk ikke komme inn fordi noen der mente vi ikke hadde høy nok standard, sier Thea Vinningland.

Hun går tredjeåret ved Vardafjell videregående skole i Haugesund. Nå er hun lei av at russetida er så seksualisert og basert på utseende.

– Jeg takler å bli avvist. Jeg har min egen russegruppe. Men andre blir veldig lei seg og begynner å grine, sier hun.

Sex og penger

NRK har vært i kontakt med flere jenter som er russ i 2021. De ønsker ikke å stille til intervju, men bekrefter det Thea Vinningland forteller. De sier også at det finnes et klassesystem, og at det er mye snakk om sex.

– Det finnes et system. Er du ikke fin nok, så kommer du ikke med. Og så er det ulike prisgrupper. Noen må betale 300 kroner for å være med og rulle. Andre kan betale 100. Og noen får det gratis, sier Vinningland

Hva skal til for å rulle gratis?

– Da må du være dritfin.

Ifølge Thea betaler også yngre jenter for å rulle. Også der har hun hørt om mye sexpress.

– Jenter blir bedt om å enten suge eller ha sex med dem for å bli lovet rullepass, Dermed så handler veldig mye om sex i russetida. Jeg skjønner at foreldre er bekymra, sier Thea Vinningland.

Halvparten av fjorårets russ syntes det var for mye alkohol i russetiden

FESTING OG SEXPRESS: Russetida handler om festing for mange. Enkelte opplever også forskjellsbehandling og sexpress.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Vet at det skjer

NRK har snakket med russepresidenter fra skoleåret 2019/2020. De har ulike opplevelser av uskrevne russeregler og kriterier for å være med på fester.

– Jeg hørte veldig mye snakk om både sexpress og vektgrenser for å bli med på russebusser, men opplevde det aldri selv i min krets, sier tidligere russepresident ved Sandnes videregående skole, Thea Rettedal.

Hun vet likevel at det har vært problemer med forskjellsbehandling andre steder.

Bekymret mobbeombud

Ellen Fjermestad har vært mobbeombud i Rogaland i to russeperioder. Hun har ikke hørt så mye om at det kreves penger for rulling. Men har hørt om andre krav.

– Det kan være audition for å være med på busser. Og da er det snakk om både vekt og høyde. Det er en bekymringsfull utvikling, sier Fjermestad.

En erfaringsrapport Sørvest politidistrikt gjennomførte i 2019 viser at en del russ får emosjonelle vansker etter russetida.

Ellen Fjermestad, mobbeombud Rogaland

BEKYMRET: Mobbeombud Ellen Fjermestad er redd for at flere unge skal få emosjonelle vansker som følge av russetida.

Foto: Privat

– Det bekymrer meg. Særlig når vi hører at russetida begynner stadig tidligere, og strekker seg ut i tid. Det er alltid sårbart å være utenfor et fellesskap, men det blir forsterket i russetida på grunn av viktigheten av tilhørighet i russefellesskapet, sier Fjermestad.

Nå har Rogaland fylkeskommune dannet en tiltaksgruppe bestående av representanter fra fylkeskommunen, politi, mobbeombud, SLT-koordinator fra kommunesektoren, rektor og elev. Fjermestad mener alle voksne også har et ansvar.

– Og så er det viktig at russeforeldre snakker sammen for å kunne lage felles normer, tar voksenansvaret og tør å snakke om de vanskelige tingene, sier mobbeombudet.

Kjenner seg ikke igjen

NRK har snakket med folk på alle de tre russebussene i Haugesund. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene.

Mathilde Nordskog Sigurdsen, Johan Trulserud og Viljar Bruntveit.

HAR HØRT RYKTER: Men Mathilde Nordskog Sigurdsen, Johan Trulserud og Viljar Bruntveit benekter sexpress og at det gjøres forskjell på folk i forhold til hvor pene de er.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– På vår buss betaler alle 100 kroner hver for å rulle. Her kan alle komme inn, sier Johan Trulserud

Trulserud er en av russepresident-kandidatene ved Skeisvang videregående skole. Han sier han har hørt om lignende episoder som Vinningland beskriver.

– Men helst i andre byer, sier han.

Medelev Viljar Bruntveit sier ting kan ha blitt misforstått i fylla.

– Ting blir ofte oppfattet feil når det er promille inni bildet, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland