NRK Meny
Normal

Raser mot hemmelig bybanemøte

Resultatet av et møte om bybanesaken i samferdselsdepartementet i går holdes hemmelig for fylkespolitikerne før de i dag skal stemme over saken. – Reagerer veldig sterkt på dette, sier Tom Tvedt.

Tom Tvedt (Ap)

Tom Tvedt mener fylkesrådmannen må informere fylkestinget om hva som kom frem i gårsdagens møte i Samferdselsdepartementet.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

I går diskuterte rådmenn, vegvesenet og jernbaneverket konseptvalgutredningen (KVU) med samferdselsdepartementet. Resultatet av møtet holdes hemmelig for fylkespolitikerne før de i dag skal stemme over saken, skriver Aftenbladet.

Det er ikke holdbart mener Arbedierpartiets gruppeleder i fylket, Tom Tvedt.

– Dette reagerer jeg veldig sterkt på fordi dette er informasjon som er serdeles viktig for den behandlingen som skal skje sentralt. Det øverste organet, fylkestinget, vil da ikke få den informasjonen de trenger. Det kan få katastrofale følger for innbyggerne i Rogaland, sier Tvedt til NRK.

– Rådmannen han informasjonsplikt

Han mener fylkestinget må få informasjon om hva som ble konkludert på gårsdagens møte før de tar stilling til bybane, eller bussveikonseptet i dag.

– Det er slik at vår rådmann som er vår administrative leder har plikt til å informere fylkestinget slik at de har all den informasjonen som trengs for å treffe et korrekt vedtak, sier han.

Tvedt har nå bedt fylkesrådmann Trond Nerdal utrede om møtet.

– Jeg har tatt initiativ ovenfor rådmannen og bedt om å få den saken forelagt. Jeg har bedt han gi informasjon til fylkestinget før vi tar en beslutning i dag, sier han.

Venter på svar fra fylkesrådmannen

Tvedt kjenner ikke til konklusjonene som ble gjort i får angående konseptvalgutredningen.

– Jeg har ikke vært i departementet. Derfor trenger jeg som folkevalgt, på vegne av innbyggerne i Rogaland, den informasjonen om hvordan departementet ser på KVU'en, sier han.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Geir Pollestad fra Bryne var tilstede på møtet i går.

– Det er opp til rådmannen om noen får vite noe fra møtet, sier han til NRK.

Redegjorde i fylkestinget

Rådmannen redegjorde for denne saken i fylkestinget i formiddag. Han sa at det ikke foreligger noen dokumenter i saken, men fortalte om konklusjonene.

Trond Nerdal fortalte at tilbakemeldingen de fikk på spørsmålet om kvaliteten på utredningsarbeidet har vært god nok var: "Ja, men med flere svakheter og mangler"

På spørsmålet om anbefalingen om konseptvalgutredningen er riktig, fikk de beskjed om: "Nei, man har kommet frem til en annen rangering. Den bilbaserte er den riktige."