Rådyr etterlater seg flått i hagen din

Men om flåtten er farlig eller ikke kommer helt an på hagetilstanden din.

rådyr

Fire rådyr forsynte seg av denne hagen på Kristianslyst i Stavanger onsdag ettermiddag.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

På Kristianslyst i Stavanger er det mange beboere som opplever at flere rådyr tygger på hageplantene. Det knaskes på tulipaner, hagebusker og andre blomster.

Men det er ikke bare oppspiste hager som får flere beboere til å fortvile. Rådyr og annen hjortevilt er den største bæreren av flått i Norge. Naturforvalter i Stavanger kommune, Merethe Landsgård, forteller at hun stadig blir oppringt av beboere som sier de er bekymret.

– Flere hageeiere ringer meg og sier de er redde for at flåtten rådyrene tar med seg, skal havne i hagen, sier Landsgård.

Likevel er det ingen grunn til bekymring, mener hun.

Motstandsdyktig mot borrelia

Rådyret har nemlig en unik evne som skiller seg fra andre dyr. Den fryktede sykdommen borrelia påvirker ikke rådyret på noen måte.

– Nyere forskning tyder på at rådyr er ikke-bærere av borreliabakterien. Noe som betyr at flått som har sittet på rådyr, ikke vil ikke kunne føre borreliabakterien videre, sier Landsgård.

Les også:

Hun får støtte av professor ved Norges Veterinærhøgskole, Snorre Stuen, som har 25 år bak seg som flåttforsker.

– Undersøkelser som har blitt gjort, tyder på at rådyret har faktorer i blodet som gjør at dyret tar knekken på borreliaen, sier han.

– Vet vi hvorfor rådyret er motstandsdyktig?

– Hvorfor dette skjer vet vi faktisk ikke, sier han.

SnorreStuen

Professor ved Norges Veterinærhøgskole Snorre Stuen har forsket på flått de siste 25 årene. Han har flere hundre flått på et lager som han bruker til forskningen. Dette er bare noen av dem.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Vil mennesker noen gang kunne oppleve det samme?

– Da må det nok en vaksine til, og det er ikke på markedet enda, sier han.

Får stadig hagebesøk

Hans Kristian Bruun har tydelige spor i hagen sin. Halvspiste hagebusker, en vissen kirsebærbusk og en rasert petunia.

– Det er jo veldig mange som tenker på tulipanene rundt forbi, det er vel ikke en grunn nok i seg selv til å fjerne rådyrene. Men flåtten er jo hakket verre, sier han.

i_hagen

Hans Kristian Bruun forteller natrurforvalter Merethe Landsgård hva rådyrene har gjort med hagebuskene hans. Mye av barken er borte og busken er vissen.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Men Bruun har aldri sett eller opplevd flåtten på nært hold i hagen, selv om rådyrene er hyppige gjester utenfor stuevinduet.

Les også:

– Jeg synes egentlig det er ganske koselig å ha disse dyrene i hagen, så det går helt fint.

– Selv om det går ut over blomstene?

– Jeg har ikke så masse blomster, men man kan jo se tydelige merker etter rådyrene. Det får jeg bare leve med, sier han med et smil.

Rådyrspor

Rådyrene har satt tydelige spor i bakken. I bakgrunnen er huset til Hans Kristian Bruun.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Kan smitte via andre dyr

Selv om alle forskning tilsier at flåtten som kommer fra rådyrene ikke er farlig, er det likevel en liten risiko.

Flåtten kan nemlig sette seg på andre dyr som bærer borreliasmitten. Særlig smågnagere og fugler er ofte smittet av bakterien.

– Du blir ikke kvitt smittestoffet selv om hjortevilt ikke fører borreliaen videre, for du har arter ute i naturen som flåtten igjen kan få bakterien av, sier professoren.

Les også:

– Det er viktig å holde det ryddig i hagen, ha lukket kompost og gjøre andre tiltak som holder gnagerne borte. Dette vil være effektivt for å unngå smittebærende flått i hagen, sier Landsgård.

Naturforvalteren er ikke så redd for flåtten, og kunne gjerne ønske at det var hun som var så heldig å fikk besøk av rådyr i hagen. Likevel, flåtten må tas alvorlig, selv om den kommer fra et rådyr.

– Jeg er ikke redd for selve flåtten, men vi skal ha respekt for sykdommene den kan føre med seg, sier hun.