NRK Meny
Normal

Flere unge radikaliseres i Stavanger

Politiet og kommunen har lokalisert de første ungdommene som er i en radikaliseringsprosess.

IS-styrker i Ramadi

PST at fem personer fra Rogaland har reist til krigsområder i Midtøsten

Foto: - / Afp

– Dessverre har vi nylig fått melding om et fåtalls ungdommer som er i en radikaliseringsprosess her i regionen, forteller Elliot Kim Jørpeland, koordinator i Stavanger kommune.

Det dreier seg om to til tre personer. Med uttrykket «radikalisert ungdom», menes personer som i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå politiske, ideologiske eller religiøse mål.

Elliot Kim Jørpeland

Elliot Kim Jørpeland, koordinator i Stavanger kommune, tror det finnes flere radikaliserte personer i Stavanger enn dem som allerede er oppdaget.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Nå har de vært plaget på Østlandet, og strevet lenge med dette. Nå har vi og fått det her, og det er grunn til å tro at det finnes flere tilfeller enn dem som vi vet om, sier Jørpeland.

Myndighetene mener fem personer fra Rogaland har reist til krigsområder i Midtøsten.

Folk må følge med, som naboer som lærere, som ansatte i forskjellig organisasjoner. Det viser dette viktigheten av, legger han til.

Tror problemet vil vedvare

Kommunalråd i Stavanger, John Peter Hernes (H), peker på at det er naturlig at problemet innhenter Stavanger, sett ut ifra størrelsen på byen og regionen.

– Det ville vært underlig om dette bare skulle skje i Oslo og Skien, sier Hernes.

Han mener at det vil være naivt av kommunen å tro at man kan lykkes hundre prosent i arbeidet mot radikalisering.

John Peter Hernes

Kommunalråd i Stavanger, John Petter Hernes, tror vi må leve med radikaliseringsproblemet i årevis fremover.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dette er et problem som vi sikkert må leve med i årevis fremover. Da handler det om å ha så gode systemer som mulig for å forebygge, mener han.

Arrangerer fagdag om radikalisering

– Dette er kostbart for oss å gripe fatt i , men det må vi jo gjøre, selv om vi nå skal spare penger. Dette går på sikkerhet for andre som er uskyldige. Vi må både prøve å ha kontroll på dette, og så må vi prøve å avradikalisere dem som er radikalisert, sier Hernes.

Tirsdag arrangerer Stavanger kommune, sammen med blant andre politiet, fagdag om radikalisering.

Kommunen har laget en veileder om hva kommuneansatte og andre skal gjøre dersom de møter personer som kan ty til voldelig ekstremisme. Veilederen skal behandles i bystyret i Stavanger neste uke.