Hopp til innhold

Råd fra Råde: – Vær ærlig om asylmottak

– Vær ærlig med innbyggerne, er rådet fra ordføreren i Råde i Østfold. Han fikk 1000 asylsøkere til kommunen nærmest over natta.

Flyktningmottak

På svært kort varsel fikk Råde kommune med 7300 innbyggere et ankomstsenter med 1000 asylsøkere, like mange som nå kommer til Forus.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Renee Rafshol

Ordfører Renee Rafshol i Råde i Østfold var onsdag i Stavanger for å dele sine erfaringer med informasjonsfolk hos fylkesmannen og kommunene.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Jeg ble litt sjokkert!

Det sier ordfører Renee Rafshol i Råde i Østfold. Fredag ettermiddag før høstferien fikk han beskjed om at det nedlagte kjøpesenteret i kommunen skulle bli ankomstsenter for 1000 asylsøkere.

Onsdag var han i Stavanger for å dele sine erfaringer med informasjonsfolk hos fylkesmannen og kommunene.

Kort varsel

På svært kort varsel fikk kommunen med 7300 innbyggere et ankomstsenter med 1000 asylsøkere, like mange som nå kommer til Forus.

Rene Rafshol sier at uansett hvor gode planer man har, er det ikke mulig å være helt forberedt.

– Det dukker opp situasjoner hele tiden som kanskje ikke var tenkt på, sier han.

Trafikkforhold, når 1000 mennesker som ikke er like vant som oss med fotgjengerfelt skal bevege seg i nærområdet, var bare en av utfordringene.

Folkemøte om asylmottak på Forus

Sikkerheten var en bekymring hos mange av dem som deltok på folkemøtet på Forus.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Det kan være køkultur, at man i butikker skaper frustrasjon om man bare går rett inn foran og skal betale. Så er det mange som kommer med utenlandsk valuta, og det har ingen tatt hensyn til i det hele tatt. Det har også vært en utfordring for mange butikker, forteller ordføreren.

Influensa

På det rent praktiske, er akutt helsehjelp kommunens viktigste oppgave overfor asylsøkere på ankomst eller akuttmottak. Tuberkulose-sjekk har vært mye omtalt, men i Råde har det oppstått et annet helseproblem.

– Nå er det influensa som herjer i leiren. Det er klart at når folk bor tett innpå hverandre, så er det lett for at smitte kan spre seg. Det kan bli en kjempeutfordring, sier han.

På folkemøtet på Forus var sikkerheten en bekymring hos mange. Slik både var, og er det, også i Råde .

– Noen var veldig positive, en del var veldig skeptiske og noen var veldig redde, forteller Rafshol.

Ankomstsenteret i Råde

Sikkerheten var og er en bekymring hos mange av naboene til asylmottaket i Råde.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Mye positivt

Han mener at Råde kommune får mye positivt tilbake.

– For det første får kommunen vist seg fra en raus side ved at man er positive til det. Innbyggerne blir interesserte, får mer kunnskap om Syria. Flere av dem som jobber på senteret har ikke hatt jobb tidligere. Så har du bedrifter som også leverer tjenester som mat og annet, sier Rafshol.

Mye, og ikke minst ærlig informasjon til innbyggerne om de nye asylmottakene, er kommunens viktigste oppgave. Situasjonen er uforutsigbar og folks bekymring går ikke over.

– Det som er viktig er at man gir jevnlige oppdateringer. Både fra kommunens side, men også kanskje i postkassene, og at man er ærlig. Jeg tror ærlighet varer lengst, sier Rafshol.