Puslespillet blir lagt denne uken

Blir Forsand tvangssammenslått med Strand, og hva skjer med Hjelmeland? Det endelige kommunereformsvaret kommer trolig i løpet av de neste fem dagene.

Feirer nye Sandefjord kommune med kake

Kommunalminister Sanner feirer nye Sandefjord kommune. Denne uken får vi vite hele resultatet av kommunereformarbeidet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bak lukkede dører har regjeringspartiene Høyre og Frp forhandlet i flere uker med samarbeidspartiene Venstre og KrF om kommunereformen og regionreformen.

Skillelinjene har tidvis gått på kryss og tvers, men i hovedsak er det KrFs generelle skepsis til tvangssammenslåinger som har skapt besvær.

Geir Toskedal

Stortingsrepresentant fra Rogaland, Geir Toskedal, sitter sentralt i arbeidet med kommunereformen, fra KrF sin side.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I helgen var det ingen møteaktivitet blant forhandlerne, men kilder i flere partier opplyser til NTB at det er godt håp om en avklaring i løpet av neste uke.

Om KrF er med helt til siste slutt, framsto søndag som usikkert.

Ti kommuner

Om lag 100 kommuner har så langt varslet at de ønsker å slå seg sammen, men stortingsflertallet ønsker flere sammenslåinger.

Ifølge NRK dreide diskusjonene seg i forrige uke om rundt ti tvangssammenslåinger.

Hjelmeland, Søgne, Haram, Fet, Lindesnes, Evenes, Vikna, Leka, Spydeberg, Torsken og Berg er blant kommunene som ifølge NRK kan bli tvangssammenslått.

Floker

Gigant-kommune i Ryfylke

Blir de tre sørligste kommunene i Ryfylke slått sammen til en?

Foto: Ole Andreas Bø (grafikk) / NRK

Spørsmålet om Sandnes og Forsand har også skapt trøbbel i forhandlingene. Kommunene ønsker selv å slå seg sammen, men kan få nei. I stedet kan Forsand bli tvangssammenslått med Strand og Hjelmeland.

Partiene som forhandler på Stortinget er innstilt på å legge fram en enighet om regionreformen samtidig med forliket om kommunereformen. At dagens 19 fylkeskommuner erstattes med rundt ti regioner ventes å bli resultatet.

  • Les også:

Kritikk

I Stortingets spørretime onsdag denne uken fikk regjeringen og samarbeidspartiene krass kritikk fra Senterpartiet. For en gangs skyld var ikke skyteskiven innholdet i kommunereformen, men den lukkede prosessen på Stortinget.

– Avgjørelsene tas i møter mellom regjeringen, støttepartiene og lokale partitopper rundt om i landet. Dette er ikke en åpen og demokratisk prosess, sier Sps kommunalpolitiske talskvinne Heidi Greni.

(©NTB)