Hopp til innhold

Slik feira de 17. mai for 100 år siden

I 1930 blei det flagga på halv stang på 17. mai, mens et annet år var det oljekrisa som prega nasjonaldagen. Stavanger byarkiv har publisert flere historiske bilder fra feiringa, som du kan se her.

– Noen vil nok kanskje se igjen noen kjente ansikt, sier fungerende byarkivar i Stavanger, Lars Olsen.

Det er i anledning grunnlovsjubileet at byarkivet offentliggjør bildene, som går tilbake til unionsoppløsninga i 1905. Gjennom nettutstillinga, tar de for seg de ulike tiåra, og ser på hva de var opptatt av på 17. mai i Stavanger.

– Byarkivet har samla over én million bilder fra alle tidsepoker, og vi ønsker å dele mest mulig med publikum. Derfor passa det fint å vise noe nå, sier Olsen.

Politisk engasjement i 100 år

Selv om mye har endra seg gjennom åra, finner vi også likheter helt tilbake til for 100 år siden.

– Vi feirer fortsatt med å gå i tog. I tillegg ser vi at det er en lang tradisjon for å arrangere ulike stafetter denne dagen, sier byarkivaren.

Lars Olsen, byarkivar

Lars Olsen og Stavanger byarkiv har funnet fram utvalgte historiske 17. mai-bilder.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Noe som definitivt har forandra seg fra år til år, er de politiske temaene under feiringa.

– På begynnelsen av 1900-tallet, var det unionsoppløsninga som naturlig nok prega folket. Etter krigen var det frigjøringa som sto i fokus, mens på 80-tallet var det oljekrisa, så temaene varierer veldig.

Flagga på halv stang

Byarkivet har blant annet publisert et bilde fra Domkirkeplassen 17. mai 1930. Store folkemengder var samla, mens det blei flagga på halv stang. Årsaken var at polfareren Fridtjof Nansen døde fire dager tidligere.

– Det har aldri blitt gjort, verken før eller siden, så det er et unikt bilde, sier Olsen.

Klesstilen har også endra seg betraktelig i årenes løp. Bunaden gjorde først sitt inntog på 1940- og 50-tallet.

– Den så svært annerledes ut den gang. I dag har det også blitt vanlig for menn å bruke bunad, men det er først de siste åra. I mange år var det frakk mennene skulle ha på seg denne dagen.

I jubileumsåret inviterer NRK det norske folk til å dele sine drømmer, for å samle dem for framtida. Det kan også du bli en del av!