Hopp til innhold

– Behandlingen i psykiatrien føles krenkende

Psykiatriske pasienter er misfornøyde med flere sikkerhetstiltak de må gjennom, men spesialsykepleier mener tiltakene er nødvendige for å sikre trygghet.

Røykerom ved psykiatrisk avdeling på Stavanger universitetssjukehus

– Alt er boltet fast og det er ikke så mye som et maleri på veggen, sier Linda Øye som er leder i organisasjonen Mental Helse Sør Vest.

Foto: Linda Øye

– Alt er boltet fast og det er ikke så mye som et maleri på veggen, Linda Øye, leder i organisasjonen Mental Helse Sør Vest, til NRK.

Øye har en bipolar lidelse, og var inn og ut av institusjoner fra hun var 20 til 26 år. De siste ti åra har hun nesten ikke vært innlagt, men for to uker siden var hun tilbake.

– Det var tre år siden sist, men det føltes som jeg gikk mange år tilbake i tid, sier hun.

Øye viser fram flere bilder hun tok fra oppholdet.

Bad ved psykiatrisk avdeling på Stavanger universitetssjukehus

Det er sensor i dusjen, så jeg ble klissvåt da jeg skulle prøve å ta bilde fra den vinkelen, sier Linda Øye som er leder i organisasjonen Mental Helse Sør Vest.

Foto: Linda Øye

– Det er sensor i dusjen, så jeg ble klissvåt da jeg skulle prøve å ta bilde av den. På røyekrommet er både lighter, askebeger, bord og stoler boltet fast, sier hun.

– Sier du nei, tar de eiendelene dine

Da hun ble innlagt, kjente hun også på frihetsberøvelsen.

– Det var metalldetektor sist gang jeg ble innlagt også, men denne gangen var det en full ransaking av alle eiendeler, sier hun.

Linda Øye

Linda Øye er leder i organisasjonen Mental Helse Sør Vest.

Foto: Privat

Helsedirektoratet har nylig sendt ut brev til blant annet landets fylkesmenn og psykiatriske enheter for å presisere at det ikke er lov å rutinemessig ransake psykiatriske pasienter uten at det er fattet et vedtak først.

– Du kan si at ransakingen var frivillig, men frivilligheten lå i at hvis du sier nei så tar de alle eiendelene dine, sier Øye.

Eivin Ansnes, spesialsykepleier ved psykiatrisk divisjon ved Stavanger Universitetssjukehus, forteller at de ansatte ikke lenger føler seg trygge på jobb nå som de ikke lenger får ransake pasientene.

– Det skaper en utrygg hverdag for vi som er ansatte i psykiatrien. Slik bør det ikke være. Ansatte og pasienter som er på institusjoner skal føle seg trygge, sier Ansnes.

– Ikke en rett å ransake et menneske

Helse- og omsorgsdepartementet skal nå vurdere om det er nødvendig med en lovendring, slik at alle psykiatriske avdelinger rutinemessig kan ransake pasientene.

– Jeg er overbevist om at vi er nødt til å få til bedre sikkerhetsrutiner. Det må gjøres på en slik måte at en kan gå inn til psykiatrisk behandling uten å føle seg mistenkeliggjort eller oppleve behandlingen som krenkende, sier Bent Høie (H) som er leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Øye mener at ordningen bør være slik den er i dag; skal en pasient ransakes, må det kreves det et vedtak.

– Det skal ikke være rett å ransake ett menneske. Det føles krenkende, sier lederen i organisasjonen Mental Helse Sør Vest.