Nekter å godta munnkurv

Psykiateren til kvinnen som får erstatning for feilbehandling mener at Helse Fonna forsøker å dysse ned saken.

Haugesund sykehus

En kvinne som har blitt feilbehandlet ved Psykiatrisk Klinikk i Haugesund er nå i forhandlinger med Helse Fonna om et erstatningsforlik. En del av forliket er at psykiateren hennes ikke skal uttale seg offentlig om saken.

Foto: NRK

En kvinne som har blitt feilbehandlet ved Psykiatrisk Klinikk i Haugesund er nå i forhandlinger med Helse Fonna om et erstatningsforlik.

I forliket er et pålegg om at kvinnen ikke får pengene dersom psykiateren hennes, Bjørn Brekke, uttaler seg offentlig om saken.

Det skriver Haugesunds Avis.

Les også: -Ble syk av behandlingen

Les også: Klinikksjefen tar permisjon

– Helt uakseptabelt

Brekke mener Helse Fonna nå prøver å dysse ned saken.

– Jeg synes det er helt uakseptabelt at pasienten resten av sitt liv skal leve med en trussel om at hvis jeg sier noe som Helse Fonna mener jeg ikke skal si, så står hun i fare for å måtte tilbakebetale erstatningen, sier Brekke til NRK.

Bjørn Brekke har vært kvinnens privatpraktiserende psykiater og var den som varslet myndighetene om mistanke om feilbehandling ved psykiatrisk klinkikk i Helse Fonna.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Psykiatrisk klinikk, Haugesund sjukehus

Kvinnen skal ha fått feil diagnose og feil behandling ved psykiatrisk klinikk i Haugesund.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Hindre at mer kommer fram

I forrige uke kom rapporten som avslørte at klinikken kan ha gitt feil diagnose og behandling til en rekke pasienter de siste årene.

Brekke mener at pålegget om taushet er et forsøk på å dysse ned saken som har fått stor medieoppmerksomhet.

Les også: Full tillitskrise i Helse Fonna

Les også: -Lovbrudd og tilfeldige diagnoser

– Det er vel mest nærliggende å tenke at mye av det som har skjedd ikke tåler dagens lys. I den grad en kan hindre at mer kommer fram mener de vel at det tjener saken, sier Brekke.

– Vil ikke underskrive

Kvinnen har fått alvorlige helseskader etter å ha fått feil diagnose og feil behandling i fire år ved psykiatrisk klinikk i Helse Fonna.

Nå blir Brekke bedt om å signere pålegget om taushet i forliket om erstatning. Det kommer han ikke til å gjøre.

– Jeg har bestemt meg for at jeg undertegner ingen avtale der jeg som lege får krav om konfidensialitet på noe jeg ikke har noe med. Jeg mener at de må ordne avtalen. Ta ut det punktet som gjelder meg og ta meg bort fra underskriftsfeltet, sier Brekke.

– Avviser at det legges lokk på saken

Svein Åge Valen, som er advokat for Helse Fonna, mener at psykiateren ikke har fått noen større taushetsplikt enn det som han uansett ville fått som følge av den lovgivingen som Brekke er bundet av.

Valen avviser at Helse Fonna er ute etter å legge lokk på saken.

– På ingen måte. Det er jo Brekkes tidligere arbeid som har frembrakt denne saken. Han har hatt alle muligheter til å bringe fram de opplysningene som er relevant for den behandligen som har funnet sted til de riktige offentlige tilsynsmyndigheter og det har han gjort, sier Valen.

Helse Fonnas advokat hevder det er helt vanlig at alle parter i et forlik ønsker å beholde konfidensialiteten om avtalens innhold.