– Vi går glipp av veldig mye god fisk

Raphael Pedersen lar det gå sport i å spise fisken som andre kaster.

Ufisk, eller?

UFISK: Dette er noen av fiskeartene som Raphael Pedersen har smakt på i bloggprosjektet «Kan det spises? Ja eller nei». F.v. lysing, uer og svarthå. Sistnevnte viste seg å være ganske uspiselig.

Foto: raphaelpedersenblogg.wordpress.com

Fiskeentusiast og blogger Raphael Pedersen mener mange fiskearter er undervurdert som mat, og kastes unødvendig. For å bevise at mye av det er spiselig har han startet et bloggprosjekt der han tester ut en rekke spesielle fiskearter.

Uer

Raphael Pedersen smaker på alt det han drar opp når han er på fisketur.

Foto: raphaelpedersenblogg.wordpress.com

– Det gikk opp for meg at jeg har fått ganske mye fisk som jeg ikke har smakt på. Så da ville jeg gjøre noe med det da, sier Raphael Pedersen som til daglig jobber i fiskeutstyrsavdelingen på XXL på Forus.

Ikke alt er godt

Han er artsfisker og har fanget 75 ulike arter i løpet av det siste året. Med andre ord blir det mye å smake på.

– Folk spiser laks, sei, ørret og går glipp av veldig mye god fisk. For eksempel uer og brosme. Mye snadder, som jeg mener slår torsken any day.

Så langt har han testet ut 4 ulike arter på «Kan det spises»-bloggen, der en av dem, nemlig svarthåen, viste seg å være ganske så uspiselig.

Øyvind Næsheim

STJERNEKOKK: Øyvind Nesheim har blitt med på prosjektet, som treffer han midt i hjertet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Prosjektet har vekket interesse hos flere lokale kokker som vil være med på matlagingen, og dermed skal svarthåen få en ny sjanse. Blant annet har han fått med seg Øyvind Næsheim, sjefkokk på Kita i Stavanger.

– Jeg har lyst å tilberede det så godt jeg kan, og gi det en fair sjanse, sier han.

Spent på havmus

Pedersen er veldig glad for samarbeidet, og er spent på hva kokken kan få til.

– Det er en fisk som heter havmus som jeg ikke har helt trua på, men en av kokkene skal prøve seg på det. Det overgår nok oss normale å tilberede den, sier han og ler.

Misjonen med fisken er ganske enkelt å få folk til å spise mer fisk.

– Jeg tror folk kvier seg med å tilberede fisk, jeg vil vise med bloggen at du kan komme hjem fra jobb og tilberede den på 30 min, sier han.

Her smaker Benjamin, sønnen til Raphael Pedersen, uer og kommer med konklusjonen om den kan spises eller ikke.