Profilerte Frp-ere går imot regjeringens pelsdyrplan

Frp-ere i Rogaland vil ha omkamp om pelsdyrnæringen. – Vi vil at regjeringen snur, sier de. Nå tar de opp to nye pelsdyrresolusjoner på fylkesmøtet.

mink i bur, pelsdyroppdrett

Mink i bur.

Foto: Thor Olav Moen

– Vi vil få reversert denne delen av regjeringsplattformen, sier Frps gruppeleder i Sandnes og politisk nestleder i Rogaland Frp, Tore Andreas Haaland.

Han er både Frp-politiker og pelsselger som for få dager siden var ute og lufta sin misnøye med regjeringens planer om å fase ut og legge ned pelsdyrnæringen i Norge.

Det ble kjent etter at Venstre kom inn i det som til da var en blåblå regjering. De nye regjeringspartneren har hatt nedleggelse av denne næringen som et krav.

Tore Andreas Håland i Pels og Mote

Frp-er og pelsselger, Tore Andreas Haaland.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Nå har Haaland alliert seg med Leif Arne Moi Nilsen fra Stavanger og vil fremme to resolusjoner på fylkesmøtet til partiet.

– Jeg tror det er realistisk å tro på en reversering. Vi har vært rimelig klar på dette tidligere, at vi skal ha pelsdyroppdrett, sier Haaland.

Usexy

Det er ingen tvil om det har vært mye misnøye i Rogaland etter regjeringens planer ble kjent. Bønder, selgere og politikere har gått ut og kritisert regjeringen. Det er kun et år siden regjeringen vedtok at man fortsatt skulle ha en pelsdyrnæring i Norge.

– Den første resolusjonen er en resolusjon som vi enstemmig vedtok i 2015, sier Moi Nilsen.

Leif Arne Moi Nilsen

Leif Arne Moi Nilsen vil ha fortsatt pelsdyrnæringen i Norge.

Foto: Anders Fehn / NRK

Frp-erne er klare på næringen må beholdes, selv om de forstår noe av motstanden mot den.

«Vi innrømmer også at ikke alt vi holder på med av næringsvirksomhet er like sexy, alle som har besøkt et slakteri og sette denne prosessen er nok i enig i dette» står det i resolusjonen.

I tillegg fremmes det en resolusjon som vil sette ytterligere krav til næringen – og reversere regjeringens planer.

– Vil du kalle dette starten på et lokalt Frp-opprør mot regjeringens politikk?

– Nei da ... sånn som det virker er at vi lager resolusjonene som vi tar med inn på vårt fylkesmøte for så ta det med inn på landsmøtet som er det øverste organet. Det er ingen tvil om hvilke signaler Rogaland Frp gir, sier Moi Nilsen.

– God dyrevelferd

– Vi håper vi vil få flertall på landsmøtet også. Da vil partiet rette seg inn etter det og jobbe for det som er vedtatt i resolusjonene blir reell politikk, sier Haaland.

Han mener mye av informasjonen som har vært kjent om dyrevelferden i næringen har vært feil.

– Dyrevelferden er godt ivaretatt. Pelsdyrnæringen har de siste tiårene jobbet med å bedre dyrevelferden. Det er avvik, men det er mindre enn i en del andre næringer.

Haaland håper oppmerksomhet rundt saken vil føre til at hans parti leder an i en omkamp om pelsdyrnæringen. Plan B er at utfasingstiden blir lenger.

– Vi vil i minimum lage overgangsordningene så gode som mulig, men reversering er helt klart å foretrekke.

Flere nyheter fra Rogaland