NRK Meny
Normal

– Skei Musikkhandel er en legendarisk institusjon for musikkinteresserte

En unik musikkbutikk i Sandnes får formidlingsprisen fra norske komponister og tekstforfattere.

Skei musikkhandel får formidlingspris

Skei musikkhandel i Sandnes får formidlingsprisen fra norske komponister og tekstforfattere.

– Denne kan du henge i butikken. Her er og noen blomster.

Det var styreleder Ragnar Bjerkreim i NOPA som delte ut blomster, kunst og diplom til Liv Reidun Gramstad torsdag ettermiddag. Foran døren til Skei musikkhandel i Sandnes er norske flagg på plass i blomsterkassene.

En brydd butikkeier og driver tar imot formidlingsprisen fra Foreningen av norske komponister og tekstforfattere.

– Det er rett og slett for å gi en gest til en person som har gjort en stor innsats i norsk kultur og musikkliv, rett og slett. Ofte er det artister, det er musikere, men Liv Reidun er en kulturinstitusjon i seg selv, sier Bjerkreim.

Dikt til Skei musikkhandel

Trubaduren Svein Tang Wa leste selvskrevet dikt til Skei Musikkhandel.

– En legendarisk institusjon

Dette er NOPAs begrunnelse for tildelingen av formidlingsprisen:

  • «Skei Musikkhandel er en legendarisk institusjon for musikkinteresserte i hele Rogaland. Musikkhandelen har et svært velassortert utvalg av plater, noter og instrumenter og ikke minst en butikksjef med inngående kjennskap til alle musikkformer.
  • Nye plateutgivelser markeres med minikonsert i andre etasje hos Skei Musikkhandel. Her har NOPAs medlemmer alltid blitt møtt med den største velvilje og støtte. I det nye musikkmarkedet har denne type musikkbutikk blitt en sjeldenhet. Liv Reidun Gramstad yter en service langt ut over det en vanligvis kan forlange.»

Butikken i Sandnes har hyllene fulle av musikk, notehefter og sangbøker. Listepop er det lite av, men rikholdige stativer med klassisk, jazz, folkemusikk, rock, country og viser.

Styreleder Bjerkreim sier at det er innsatsen for norsk musikk som gjør at NOPA rett og slett fant opp en ny formidlingspris for å hedre Liv Reidun Gramstad.

– Hun kan alt om musikk, er serviceminded, har et brennende engasjement, og så er det en veldig kul butikk, sier han.

– Veldig oppmuntrende

Butikken er kjent over hele landet for unik bredde og service, og i ettermiddag ble det gjort stas på prisvinneren i butikken i Sandnes.

– Det er veldig oppmuntrende. Det er jo en krevende tid i bransjen, for mange parter, sier hovedpersonen, Liv Reidun Gramstad.

Skei musikkhandel

Butikken i Sandnes har hyllene fulle av musikk, notehefter og sangbøker. Listepop er det lite av, men rikholdige stativer med klassisk, jazz, folkemusikk, rock, country og viser.

Foto: Erik Waage / NRK

Etter at Norsk Musikkforlag i Oslo la ned for noen år siden, får Liv Reidun Gramstad bestillinger på klassisk musikk fra hele landet. Skei er en av ytterst få uavhengige breddebutikker som har overlevd i Norge etter at vi begynte å laste ned musikken og bruke strømmetjenester på nettet.

– Vi merker jo at det er nedgang i for eksempel CD-salget. Det merkes jo. Det går på det jevne. Vi er ganske innarbeidet gjennom tre generasjoner nå. Vi er heldige å ha huset i familiens eie. Hvis folk trives, så tror jeg de gjerne kommer igjen og, mener Gramstad.

– Du kan stikke innom og få det du trenger

Frank Ivan Olsen er innom Skei musikkhandel for å finne noter til Austrått skolekorps i Sandnes. Selv om det går an å bestille på nettet, mener han det er viktig at det er spesialbutikker i nærmiljøet.

– Det er jo fantastisk å ha en butikk som har det meste av utvalget. Du kan stikke innom og få det du trenger. Alt det du har gjennom kulturskolen, det er jo her, sier Olsen.

De to første månedene i år sank salget av fysisk musikk i Norge med 72 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, melder bransjeorganisasjonen IFPI. For komponister og tekstforfattere er det derfor viktig at det finnes butikker som satser på norsk musikk.

Hvor lenge Gramstad vil holde liv i butikken vet hun ikke.

– Vi får se. Det er kjekt ennå, så vi får se, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland