– Skjellig grunn til å mistenke ektemannen

Politiet har siktet ektemannen for forsettlig drap, og mener det er lite som tyder på at kvinnen skal ha reist fra Forsand frivillig, begått selvmord eller vært utsatt for en ulykke.

Politiet har siktet ektemannen for forsettlig drap, og mener det er lite som tyder på at kvinnen skal ha reist fra Forsand frivillig, begått selvmord eller vært utsatt for en ulykke.

VIDEO: Klokken 11.00 holdt politiet pressekonferanse om drapssiktelsen mot savnede Agnes Elisabeth Müllers ektemann.

– Vi ble kjent med at Agnes Elisabeth Müller ble savnet for halvannen uke siden, lørdag 19. april. Vi har siden da arbeidet med flere teorier om hva som kan ha skjedd med henne. Vi mener det er få ting som tyder på at hun skal ha reist fra Forsand frivillig, begått selvmord eller vært utsatt for en ulykke, sier politiinspektør Kristin Nord-Varhaug på pressekonferansen.

Ektemannen er en tysk statsborger på 34 år. Han ble pågrepet i går og ble brakt inn til avhør på politistasjonen i Stavanger. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

– Det er utfordrende for oss at vi ikke har funnet henne, men vi mener det er skjellig grunn til å mistenke ektemannen for å ha drept henne, sier politiinspektøren.

Politiet opplyser at Agnes Elisabeth Müller ble meldt savnet og sist sett på kaien på Oanes på utfartsdagen i påsken.

– Det ble satt i gang en god del undersøkelser i påskedagene, og første virkedag etter påske tok vi kontakt med Kripos. Vi fikk bistand av dem to dager allerede torsdag i sist uke, sier politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet undersøker med hunder på Forsand

SØKER ENNÅ: Politiet undersøker med hunder på Forsand i formiddag. – Det pågår kriminaltekniske undersøkelser, og vi skal gjennomføre en del vitneavhør for å få avklart ulike opplysninger, sier politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Ønsker kontakt med folk som tok ferja

Politiet har vært i kontakt med familie og omgangskrets og samlet inn mange tekniske spor.

– Vi har foretatt rundspørring og gjort mange søk. Vi har søkt men mannskap på land og i vann. Vi har også brukt hund for å se om hun har vært utsatt for noe. Så langt har ikke det ført til noe funn, sier politioverbetjenten.

Politiet har kartlagt ferjeovergangene onsdag 16. april, altså dagen før skjærtorsdag da Agnes Elisabeth Müller skal ha forsvunnet.

– Vi har kommet i kontakt med mange som tok ferje på kvelden den dagen, men vi ønsker ennå kontakt med de vi ikke har fått snakket med som tok ferje eller var på ferjekaien rundt klokken 23.30 onsdag 16. april, sier Dahl.

Viktig for politiet å finne kvinnen

Politiet vil jobbe videre med å finne den savnede kvinnen. Politiet ber folk kontakte dem på telefon 51 89 90 00.

– Det er veldig viktig for oss å finne henne. Det vil gi oss viktig informasjon om hvordan vi skal gå videre i saken, sier Dahl.

Tekniske undersøkelser på Forsand
Foto: Ståle Frafjord/NRK
Tekniske undersøkelser på Forsand

Tekniske undersøkelser på Forsand tirsdag formiddag.

Foto: Ståle Frafjord/NRK

Politiet vil i dag fortsette avhørene av siktede og gå gjennom en del av materialet som er sikret. To politimenn fra Kripos leter i formiddag med hunder etter spor hjemme hos den drapssiktede. Flere teknikere fra politiet ventes i løpet av dagen og vil gå gjennom boligen og uteområdet.

– Det pågår kriminaltekniske undersøkelser, og vi skal gjennomføre en del vitneavhør for å få avklart ulike opplysninger, sier Dahl.

Fengslingsmøte i morgen

Fengslingsmøte skal holdes i Jæren tingrett i morgen klokken 13.00. Politiet har ennå ikke bestemt hvor lang varetektsfengsling de vil be om eller om de vil be om brev- og besøksforbud.

– I de innledende avhørene var ektemannen inne som vitne, men nå er han siktet for forsettlig drap. Vi har gjort flere beslag. Det er motstridige forklaringer i vitneavhør, og vi utelukker at Agnes Elisabeth Müller har vært utsatt for en ulykke, sier politiinspektør Nord-Varhaug.

Savnet siden påske

Agnes Elisabeth Müller og ektemannen kommer opprinnelig fra Tyskland, men har bodd i Norge i flere år. De har to barn sammen.

Gjennom hele forrige uke har politiet fastholdt at de ikke har noen mistenkte i saken, og at de holdt alle muligheter åpne. Likevel, fredag sa Forsand-lensmann Odd-Bjørn Næss at de ikke kunne utelukke at noe kriminelt hadde skjedd.

Kvinnen har vært savnet siden onsdag før skjærtorsdag. Formelt etterlyst ble hun først tirsdag 22. april. Politiet har ikke villet si når mannen ga dem beskjed om at hun var borte, men han har selv etterlyst henne på Facebook 18. april.

Gjennom uka har politi og letemannskap søkt etter kvinnen både i sjøen og på land. Frivillige fra bygda, et helikopter og dykkere har vært involvert i leitinga. Lørdag gikk politiet fra dør til dør i kommunen, i områdene Müller bor og sist blei sett.

Uforstående til siktelsen

Ørjan Eskeland er forsvarer til mannen, og Eskeland sier til NRK.no at mannen stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han er sterkt overrasket over at hans status er endret til siktet og er selvfølgelig dypt frustrert over det også. Han erkjenner ingen straffskyld, sier forsvarsadvokaten.