Slik er Norges mest populære fjelltur

Den Norske Turistforening tror fjorårets besøksrekord på Preikestolen ryker i år. Turen til platået i Lysefjorden er en favoritt hos mange rogalendinger og turister.

Her strømmer turistene til platået i Lysefjorden.

Turistforeningen anslår at 250.000 mennesker vil ta fjellturen til det populære platået i Ryfylke i løpet av 2014. Preikestolen troner øverst på foreningens liste over de mest populære fjellturene her i landet.

Hvert år tar om lag 150.000 turister ut på den fire kilometer lange fotturen opp til Preikestolen i Forsand i Rogaland. Lønnen for strevet er den spektakulære utsikten over Lysefjorden og det svære steinplatået.

I fjor besøkte 205.000 personer Preikestolen. En rekord var forventa tidlig på sommeren, på grunn av tidenes sesongstart. I tillegg var det landsleir for speiderne i Stavanger i fjor. Hver dag under landsleiren skulle 1500 speidere ta seg opp til platået.

– Tusenvis av turister reiser halve verden for å oppleve utsikten over Lysefjorden fra Preikestolen. Samtidig har den norske turkulturen aldri stått sterkere og det er vi veldig stolt av, sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening, til VG.

Tursti bygget av sherpaer

Det har den siste tiden blitt lettere å komme seg opp på Preikestolen. Sherpaer fra Nepal har bygget trappetrinn på turveien. Dette skal gi færre skadde turister og mindre slitasje i naturen.

– Nå har det blitt litt mindre terreng og litt mer stuegulv på veien til og fra Preikestolen, sier Sigurd Rønningen, som jobber med kommunikasjon i Stavanger turistforening.

Preikestolen
Foto: Finn Strand

Det er mulig å bestige fjelltoppen med dårlig fottøy, men Turistforeningen håper at folk på tur skor seg godt.

– Vi anbefaler jo folk å ha skikkelig fottøy, men med opp mot 250 000 besøkende i året, så vil det være en og annen stiletthæl og. Nå er det litt enklere å komme fram, sier han.

– Se Preikestolen fra nedsiden

– Lysefjorden og Ryfylke er en fantastisk flott del av fylket og landet vårt. Mange tar turen opp på platået, men jeg anbefaler også å ta Lysefjord-ferja innover i fjorden og se Preikestolen fra nedsiden, forteller fylkesordfører i Rogaland, Janne Johnsen.

Hun mener turen til Kjerag, som ligger på sjetteplass i Turistforenings liste, er en flott og hakket mer krevende tur en Preikestolen.

– Vi har mange spennende turiststeder i Rogaland. Hvilke turmål som velges kommer an på interessene den enkelte har, sier hun.