Turiststrøm sprenger parkeringsplass

Stiftelsen Preikestolen håper på ny parkeringsplass til neste år - hvis politikerne vil.

Preikestolen

Turisttrafikken til Preikestolen øker stadig - i år med nye 10 prosent. Dermed trengs det ny parkeringsplass for å ta imot alle.

Foto: Olaf Erlend Gundersen / NRK

Stadig flere vil se en av Norges fineste turistattraksjoner.

Det skaper også noen problemer, for svært mange av dem vil ha med seg bilen til området.

Parkering på fylkesveien

Med en økning på minst 10 prosent i turisttrafikken til Preikestolen også dette året, er det nåværende parkeringsanlegget, som tar 400 biler, sprengt.

- Vi har hatt et veldig sterkt trykk i fellesferieukene, og også nå i august. Resultatet er full parkeringsplass, og til dels også parkering langs fylkesveien, sier daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Ole Madsen.

50 prosents økning

Til neste år satser Stiftelsen Preikestolen derfor på å åpne ny parkeringsplass og øke kapasiteten med minst 50 prosent.

Den nye parkeingsplassen til 2-300 biler, skal lages til på høyre side av vegen, rett før topp-punktet, der vegen går bratt ned til Preikestolhytta og det nåværende parkeringsanlegget.

Regionalt spleiselag

Men skal anlegget stå klar til neste år, må Forsand og Strand kommuner, og Rogaland fylkeskommune, støtte opp om investeringen på minst 700.000 kroner.

- Vi har en pressa økonomi, og vi håper virkelig at vi nå kan få til et regionalt spleiselag slik at vi fortsatt kan være det reiselivsfyrtårnet som Preikestolen er, sier Ole Madsen.