Forsvarer og aktor er uenige om samarbeidsviljen hos tiltalte

Spørsmålet om 30-åringen har bidratt til å oppklare overgressaken kan få betydning for hva slags straff han får. Aktor mener tiltalte har forsøkte å holde overgrepsmateriale unna politiet.

Herdis Traa, Odd Rune Torstrup, Anne Hølland

Aktor Herdis Cathrine Traa (t.v.), bistandsadvokat Anne Hølland og forsvarer Odd Rune Torstrup før retten ble satt i Jæren tingrett mandag.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Jeg flyktet fra vanskelige ting, og som datakyndig kunne jeg nøste opp i nettverk av overgripere, defor oppsøkte jeg dette.

Det sa 30-åringen fra Jæren i Jæren tingrett mandag.

Mannen er tiltalt for seksuelle overgrep mot i en periode på nesten fem og et halvt år, helt til han ble arrestert 25. januar i år. Han synes det er vanskelig å forklare hvorfor han begynte filmingen av guttene og hvorfor han oppsøkte nettsamfunnene med unge barn.

– Jeg skulle ønske det var enkle svar, men det har jeg ikke, svarte 30-åringen som avviser at det handler om seksuell opphisselse

Erkjente straffskyld

30-åringen erkjente i retten straffskyld for det aller meste av tiltalen.

Den tidligere læreren innrømmer dermed blant annet at han har filmet 40 gutter med skjult kamera ved flere barneskoler på Jæren og ved svømmehallen i Klepp.

I alt utgjør beslagene 152 filmer som han har filmet selv. I tillegg har politiet funnet 15.000 bilder og 1000 videofilmer hjemme hos mannen.

Nekter for ett forhold

Men 30-åringen nektet i retten for det mest alvorlige punktet i tiltalen: Påtalemyndigheten mener jærbuen, via en chattetjeneste på nettet, har utgitt seg for å være en kvinne og skal ha forledet en tiåring i USA til å foreta seksuelle handlinger med seg selv.

– Han erkjenner ikke straffskyld fordi det ikke er han som har forledet gutten til å utføre disse handlingene, sier Torstrup.

Bistandsadvokat Anne Hølland sa i retten at det vil bli fremmet oppreisningskrav for den amerikanske tiåringen.

Herdis Cathrine Traa

Herdis Traa er aktor i saken mot den 30 år gamle overgressiktede jærbuen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Samarbeid med politiet

– Det har betydning for saken hvilke tidspunkter hans forklaringer har kommet, om det er helt av egen vilje, eller om det kommer fordi en vet at politiet vet.

Det sier aktor Herdis Traa til NRK.

Fra forsvarets side har det under rettssaken vært viktig å understreke tiltalte har samarbeidet med politiet under opprullingen av saken. Aktor viste til at 30-åringen har forsøkt å gjemme unna overgrepsmateriale.

– Det er aktors syn på saken. Jeg mener det har vært en glidende utvikling i saken. Han har tildels lagt kortene på bordet når det gjelder de fleste forholdene, sier forsvareren hans.

Hvordan retten vurderer 30-åringen bidrag til å få oppklart saken kan bety mye for hva slags straff den siktede blir idømt. Strafferammen for det alvorligste punktet er 10 år, mens, trafferammen for det som handler om filming og billedmateriale er 6 år.