Hopp til innhold

Kolleger sterkt preget etter helikopterstyrten

En av de to omkomne etter helikopterstyrten var tidligere stasjonert ved Stavanger universitetssjukehus. I dag samlet ansatte seg i sorgen etter tapet av to kolleger.

Ulykkeshelikopter

Anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) og pilot Bjørn Nergård (52) omkom i helikopterstyrten på Sollihøgda.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Siri Tau Ursin

Avdelingsoverlege ved Stavanger universitetssjukehus, Siri Tau Ursin.

Foto: Stavanger universitetssjukehus

– Dette har vært en utrolig tung dag for oss, sier avdelingsoverlege ved Stavanger universitetssjukehus, Siri Tau Ursin.

Hun er sjefen til legene som rykker ut i legehelikopteret ved sjukehuset. I dag omkom anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) og pilot Bjørn Nergård (52) i en helikopterstyrt på Sollihøgda. Helikopteret var på vei for å bistå sjåføren i en trailer som hadde veltet ved Sønsterudtunnelen, da det kjørte inn i en høyspentmast under landing.

– Miljøet innad i Luftambulansen er veldig lite, så alle kjenner hverandre. Piloter flyr ofte mellom ulike baser, og en slik ulykke har satt sitt preg på avdelingen vår, sier hun til NRK.

Det var Aftenbladet som omtalte saken først.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

Samlet de ansatte

Da ulykken ble kjent satte sjukehuset luftambulansen på bakken. Ursin understreker at dette ble gjort av sikkerhetsmessige årsaker. Mens helikopteret sto på bakken, samlet de ansatte seg.

– Det var godt å komme sammen for å prate om det som hadde skjedd. Vi fikk besøk av sjukehuspresten, jeg tror mange satte pris på at vi fikk tid til å tenke over hendelsen, sier hun.

Hun opplyser at helikopteret ved sjukehuset raskt ble satt i drift igjen.

– Vi er tilbake i full beredskap. Helikopteret sto ikke lenge på bakken, sier hun.

Oppdrag i Lysefjorden

Krasjet i strømledning

Legehelikopteret skal ha slått inn i strømledningene like før landing ved Sønsterudtunnelen.

Foto: Su Thet Mon / NRK
Stavanger universitetsjukehus (SUS)

Pilot Bjørn Nergård var tidligere stasjonert ved Stavanger universitetssjukehus.

Foto: Eirin Larsen

De to mennene som omkom i helikopterstyrten var blant Luftambulansens mest erfarne ansatte.

Nergård var over en lengre periode ansatt som flygesjef for Luftambulansens piloter. Han har selv vært på oppdrag i Rogaland. Ett av dem i Lysefjorden.

Da var redningsoppdraget umulig å nå med helikopter, så da måtte han og kollegene sette seg i legebilen.

– Vi brukte i alle fall fem-seks timer fra forberedelsene til vi var tilbake på basen i Stavanger, sa Nergård i 2008 til Østlandets Blad.

– Må bruke tid

Avdelingsoverlegen tenker først og fremst på familien og venner av de to omkomne. Hun sender også tankene til kollegene på Lørenskog, hvor Nergård og Nakstad jobbet.

– Det er viktig at vi viser forståelse og gir tid til dem som trenger det for å komme seg gjennom denne perioden, sier hun.