Hopp til innhold

Potetfabrikk tar krafttak for miljøet

Hoff Jæren på Klepp stasjon har satset 11 millioner kroner på å fjerne vond lukt og rense avløpsvann bedre.

Hoff Jæren

Fabrikksjef Tove Fjørtoft og ansatt Agnieszka Kisielewska ved Hoff Jæren på Klepp stasjon. Potetfabrikken har investert 11 millioner kroner på et nytt renseanlegg. Det er en god nyhet både for miljøet og for naboene.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

På Hoff Jæren på Klepp stasjon er det full aktivitet frem mot jul.

– Folk vil jo ha potet til julemiddagen, sier produksjonsleder Arne Løland.

I disse tider går 140 tonn poteter gjennom anlegget hver eneste dag. De blir pakket til butikk, blir forberedt til Fjordkjøkken og hermetikk, og en del blir til potetmel.

Til produksjonen går det med store mengder vann, og mye av det skal ut igjen i kloakken til Klepp kommune. Inntil nylig skjedde det under ikke særlig tiltalende forhold, i tre åpne bassenger uten overbygg, og med en prosess som førte til mye lukt i området.

Det gjorde at bedriften fikk påpakning da fylkesmannen kom på tilsyn for to år siden.

Splitter nytt renseanlegg

Løland sier de ikke ble overrasket over fylkesmannens reaksjon.

– Vi skjønte også problemet. Så vi begynte å se på alternativer, sier han.

Og for to uker siden kunne bedriften åpne et helt nytt, innebygget renseanlegg. Prislapp: 11 millioner kroner.

– Nå skjer det en kontinuerlig renseprosess av vannet. Det gjør at vi unngår lukten og slipper ut mye renere vann i avløpsnettet, sier fabrikksjef Tove Fjørtoft.

Fornøyd fylkesmann

Og det er ikke bare Hoff Jæren som har tatt tak i miljøproblemer. Fylkesmannen i Rogaland har nylig gjennomført tilsyn med seks næringsmiddelbedrifter i fylket, blant annet Nortura Forus, Nortura Sandeid og Fatland Ølen.

Kristin Espeset.

Kristin Espeset er senioringeniør hos Fylkesmannen i Rogaland.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Vi er godt fornøyd med at både slakterier og potetmiddelindustrien har gjort store investeringer. Nå gjenstår bare små utfordringer, men det er virkelig småtterier med tanke på slik det var før, sier senioringeniør Kristin Espeset hos Fylkesmannen.

God rensing er viktig både for å hindre overgjødsling der vannet går ut i fjorden og der bedriftene er knyttet til kommunal kloakk.

– Det kan være utfordringer knyttet til mye fett som stopper til kloakkledningene. Det fører til høye vedlikeholdsutgifter for kommunene og det kan skape rotteproblemer, sier Espeset.

Sikrer lokale arbeidsplasser

Hoff Jæren er en del av Hoff-konsernet som har hovedkontor på Gjøvik. At de valgte å satse 11 millioner miljøkroner på en bedrift med 18 fast ansatte, har vært helt avgjørende, sier fabrikksjef Fjørtoft.

– Vi kunne ikke driftet dette anlegget hvis ikke renseprosessen fungerte. Det ville vært trist for arbeidsplassene her, sier hun.

Potetfabrikk på Klepp.

Produksjonsleder Arne Løland og fabrikksjef Tove Fjørtoft ved Hoff Jæren er godt fornøyde med det nye renseanlegget. Oppgraderingen av fabrikken har dessuten gjort det mulig å beholde de lokale arbeidsplassene.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Men nå ser fremtiden for den 120 år gamle fabrikken ut til å være sikret – samtidig som naboene er kvitt et årelangt problem med vond lukt. Slikt betyr også noe for omdømmet, sier Fjørtoft.

– Jeg håper folk blir positivt innstilte når de ser at vi har orden i sakene våre. Vi ønsker ikke å være en belastning for verken ansatte, nærmiljøet eller miljøet.