Polske rockere inntar Stavanger

T. Love er Polens svar på Dum Dum Boys.

Muniek og Pavel Nazimek

Frontfiguren Muniek og bassisten Pavel Nazimek i rockebandet T. Love skal spille for polakker og nordmenn i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

T. Love er et av Polens mest populære rockeband. Fredag kveld spiller de på Folken i Stavanger etter at de ble invitert til Norge av selskapet Fleksi Norge. Selskapet rekrutterer polske arbeidere til Stavanger, og bare i Rogaland er det 6000 polske arbeidere.

- Vi har en del polske ansatte, og vi vil gjerne gi noe tilbake. Det jeg vet om bandet er at det er skikkelig rockandroll-band, og så er vi ganske spente selv også, sier Birger Fjelde i Fleksi Norge.

T. Love

T. Love fra en konsert i 2006.

Foto: Grzegorz Koprowicz

Unge fans

T. Love har holdt på i 26 år, synger stort sett på morsmålet, og kan på mange måter sammenlignes med våre egne Dum Dum Boys.

- Jeg er 45 år og bestefar i bandet. Men fansen vår er langt yngre, og vi får stadig nye fans, forteller Muniek, sanger, grunnlegger og frontfigur i bandet:

Bandet startet opp som et garasjeband med sinte gutter tidlig på 80-tallet. Siden er det blitt femten album, og mange radiohiter :

- Vi er inspirert av holdningene i punken og band som Sex Pistols og The Clash, men ligger et sted mellom pop og rock, og sangene er veldig polske, sier Muniek.

Polsk tankegang

Zygmunt "Muniek" Staszczyk

Zygmunt 'Muniek' Staszczyk er Polens svar på Prepple.

- Mange polske band synger på engelsk idag, og tenker kosmopolitisk. Mine tekster er mer preget av polske byer, landskap og tankegang, sier Polens svar på Prepple før han legger ut på båttur i Ryfylke.

Fredagens konsert i Stavanger er langt fra utsolgt. 400 har kjøpt billett, og det er plass til 700. Kanskje ble 360 kroner for dyrt for polske arbeidere?

- Langt i fra, mener Kinga Zyla, polsk sekretær i Fleksi Norge.

- Dette er et av de mest populære bandene i Polen. Alle kjenner de. Jeg ville betalt 1000 kroner om så for billetten.

Polsk band i Stavanger