Politikerne sier ja til trolleybusser

Alle partier i samferdselsutvalget, utenom Frp, går inn for trolleybusser som det nye fullverdige kollektivtilbudet på Nord-Jæren.

Trolleybuss til Nord-Jæren

Det er nå svært sannsynlig at trolleybussene blir å se på Nord-Jæren om få år. En endelig beslutning blir tatt i fylkestinget senere i høst.

Foto: Rogaland fylkeskommune / Illustrasjon

– Det blir en betydelig miljøforbedring, og vil også skape mindre støy enn vanlige busser, sier leder av samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Ellen Solheim (KrF).

Om seks år skal den nye bussveien være ferdig utbygget mellom Stavanger, Sandnes og Sola.

Spørsmålet har vært om en skal satse på dieselbusser eller busser på strøm. Nå har altså både administrasjonen i Rogaland fylkeskommune og politikerne i samferdselsutvalget gått for det siste.

– Trolleybusser er helt klart en mer framtidsretta løsning, så jeg er glad for at det var så stor enighet. Likevel skulle jeg helst ha ønska at vi hadde satse på bybane i stedet for bussvei, sier Solheim.

Mener investeringen er bortkastet

Frp var det eneste partiet som gikk imot forslaget.

Investeringene for trolleybussene blir om lag én milliard kroner høyere enn alternativet med dieselbusser. Likevel var det bare Frp som gikk imot.

– Vi ser ikke noen grunn til å bruke disse pengene på et system som snart går ut på dato. Vi bør heller vente de få åra det tar til det kommer utslippsfrie busser på batteri, sier Einar Endresen (Frp).

– De pengene ville vi heller brukt på kollektivsatsing andre steder i fylket, legger han til.

Endelig avgjørelse i høst

Andreas Bjelland Eriksen (Ap) er ikke enig i at dette er en unødvendig investering.

– Trolleybusser koster betydelig mindre enn en bybane ville gjort. I tillegg er den utslippsfri, så dermed er løsningen også svært god med tanke på målet med nullvekst i biltrafikken, sier Eriksen.

– Dette vil definitivt være noe vi får stor nytte av både i dag og i framtida, legger han til.

Saken skal avgjøres i det nye fylkestinget senere i høst.