NRK Meny
Normal

Skolepolitikerne glemte befolkningsveksten

Husabø skole i Egersund er overfylt ved skolestart. Politikerne henger ikke med mens folketallet vokser, sier rektor.

Husabø skole

Det er trangt i gangene på Husabø barneskole. 392 elever går nå på skolen. Ifølge rektor er det mer enn hva skolen klarer.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Jonas Andresen

Jonas Andresen går i sjette klasse på Husabø barneskole i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er så mange folk her inne, og det blir litt lite arbeidsro. Jeg håper at vi får større klasserom, sier Jonas Andresen, som går i sjette klasse på Husabø barneskole i Eigersund.

Politikerne i Eigersund har ikke tatt høyde for befolkningsøkningen i kommunen. Det viser kommunens skoleplan for 2012 til 2016.

Ved skolestart var Eigersunds største skole, Husabø barneskole, overfylt. Det finnes ingen planer om å bygge ny skole, selv om Husabø skole nå ikke har plass til de 392 elevene.

– Vanskelig å gi elevene et godt tilbud

– Det er fullt så det renner over. Vi har etterlyst mer plass i lengre tid. Det dukker opp stadig nye elever og klassene er fulle. Vi har måttet dele klasser, ta i bruk spesialrom til klasserom. Vi mangler grupperom. Det er ganske vanskelig å få plass til de elevene vi skal ha og gi dem et godt tilbud, sier rektor Svein Ivar Midbrød.

Svein Ivar Midbrød

Svein Ivar Midbrød er rektor på Husabø skole.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er knapt nok rom der alle ansatte kan være samlet på en gang. Vi har veldig små rom. Det virker som de langsiktige tankene ikke er på plass og at det er først når det brenner at det skjer ting, legger han til.

Større befolkningsvekst enn ventet

I skoleplanen fram til 2016 er det tall fra 2007 som råder. Der er det ikke tatt med befolkningsvekst i kommunen. Økt aktivitet ved Aker Solutions og mange nye innvandrerbarn har ført til en befolkningsvekst som ikke var beregnet i planen.

– Vi er nødt til å sette oss ned å tenke kreativt og nytt på skoleområdet. Et alternativ kan jo være å la Husebø overta ungdomsskoles lokaler, og la det bli en stor barneskole. Da kommer utfordringen med å finne ny plass til den nye ungdomsskolen, sier ordfører Leif Erik Egaas (H).

– Trangt, og liten plass

Leif Erik Egaas

Leif Erik Egaas er ordfører i Egersund.

Foto: Egersund Høyre

Ordføreren understreker at det har blitt gjort utbedringer innen skolesektoren.

– Vi har jo renovert og bygget ut skoler både på Rundevoll, og bygget ut litt på Husabø. Vi har også flunkende nye Lagård ungdomsskole, sier Egaas.

Likevel er det ikke nok, og elevene på Husabø skole, som er den største i Eigersund, sitter to og to i små klasserom.

– Det er ganske liten plass, så det er litt trangt å gå forbi. Det er litt mange i forhold til hvor stort klasserom vi har, sier Live Mong Slettebø.