- Du lever i en liten boble

Nesten alle de lokale toppkandidatenene til Stortinget er allerede heltidspolitikere.

Bystyret i Stavanger

Politiske heltidsstillinger er blitt den viktigste rekrutteringsarenaen for nye stortingsrepresentanter.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Rogalandsbenken på Stortinget vil etter valget til høsten få et stort flertall av folk som allerede er heltidspolitikere.

Ti av dem som ligger best an til å komme inn, driver i dag politikk på heltid.

Av partiene som meningsmålingene gir en reell sjanse til å komme på Stortinget, har bare Venstre en toppkandidat som er ute i vanlig arbeid.

Les også: Kjemper mot flere heltidspolitikere

Iselin Nybø er i full sving på advokatkontoret i Jåttåvågen i Stavanger, men dersom de ferskeste meningsmålingene slår til, kan hun til høsten ta plass på rogalandsbenken på Stortinget. Det å komme rett fra åtti prosents stilling i næringslivet, tror hun gir henne en fordel.

Iselin Nybø inn i sentralstyret i Venstre

Iselin Nybø fra Venstre er den eneste toppkandidaten i Rogaland som i dag har en sivil jobb.

Foto: Kenneth Gjesdal

– Jeg tror det er bra for politikken at man har et mangfold og at man har folk som har relativt ny erfraing med det å være i næringslivet, sier Nybø til NRK.

– Partiene og politikken som rekrutteringsarena

Det blir stadig færre som henne. Et stort flertall av dem som kommer til å fylle Rogalands fjorten plasser på Stortinget etter høstens valg, driver allerede politikk på heltid.

Blant dem er det stortingsrepresentanter, folk i heltidsjobb i regjeringsapparatet eller fylkespolitikken, og en ordfører.

Jeg tror ikke vi har godt av et politisk system med veldig mange som bare sirkurerer mellom heltidsposisjoner som politikere.

Bernt Aardal, forsker

– Vi har sett en tendens i lengre tid til at det å ha partiene og politikken som rekrutteringsarena til Stortinget er blitt en veldig viktig faktor

Det sier Bernt Aardal som er forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

– Du lever i en liten boble

– Uansett om vi liker det eller ikke, så er det å drive med politikk en veldig spesiell måte å jobbe på.

Det sier Solveig Horne. Listetoppen for Fremskrittspartiet har sittet på Stortinget siden 2005. Hun er glad for den erfaringen det har gitt henne, men ser at den kan bli noe begrenset.

Les også: Har fått over 100 000 hver i tapt arbeidsfortjeneste i år

Les også: - Blir det for mye betalt, blir det en karrierevei

– Du lever i en liten boble. Av og til må du kikke ut og tenke at alle ikke er så politisk interesserte som vi blir som lever oppe i det hele dagen. Derfor er det viktig at vi kommer oss ut av huset og treffer folk og bedrifter og hører hva som rører seg og hva folk er opptatt av, sier Horne.

Solveig Horne, Frp

Solveig Horne fra Fremskrittspartiet mener det er viktig at politikere har arbeidserfaring.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det står i oversikten på stortingssiden at du har fagbrev som butikkslakter. Det er ganske lenge siden du har praktisert det.

– Ja, det er det, men hadde du gitt meg et lam til partering nå, så skulle jeg klart det, for det kan jeg nesten i søvne. Jeg har i alle fall vært ute i arbeidslivet, og det tror jeg er viktig at alle politikere har vært før de blir heltidspolitikere, sier Horne.

– Sirkulerer mellom heltidsposisjoner

Det er det altså stadig færre som har. Særlig blant de unge kommer mange direkte fra politisk arbeid, med mye boklig lærdom, men liten praktisk erfaring, sier Bernt Aardal.

– Tidligere så var det jo ikke så vanlig at norske politikere nødvendigvis hadde så høy formell utdannelse, men nå ser vi at særlig en del av de yngre faktisk kommer med solide eksamenspapirer i tillegg.

Bernt Aardal, valgforsker

Valgforsker Bernt Aardal mener at vi ikke har godt av et et politisk system med veldig mange som bare sirkurerer mellom heltidsposisjoner som politikere.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Forskeren sier at mange har vært bekymret over denne utviklingen.

– Jeg tror ikke vi har godt av et politisk system med veldig mange som bare sirkurerer mellom heltidsposisjoner som politikere. På den andre side så skal man ikke nødvendigvis utrope dette som noen stor krise, men det er absolutt verdt være oppmerksom på at dette er en tendens som ikke bare kan fortsette, sier Årdal.

– Da må jeg være på jobb

På advokatkontoret har Iselin Nybø foreløpig liten tid til valgkamp for Venstre. Blant partiene som meningsmålingene gir en reell sjanse til plass på rogalandsbenken, er hun den eneste listetoppen som ikke er heltidspolitiker. Det gir henne noen begrensninger.

– Jeg tenker at det er positivt fordi at jeg da kommer med den bakgrunnen som jeg har som jurist fra næringslivet. Samtidig er det jo slik at de andre førstekandidatene har hele dagen til å drive politikk. det har ikke jeg. Da må jeg være på jobb, sier Nybø.