NRK Meny
Normal

Politiker skal prøve seg på 50 ulike yrker

Per A Thorbjørnsen (V) ofret nattesøvnen for å være med å tømme søppel på Tasta i Stavanger. Han tester ut ulike yrker for å få et innblikk i folks arbeidsliv.

Venstrepolitiker tester ulike arbeidsyrker

VIDEO: Venstrepolitiker Per A. Thorbjørnsen sammenlignet renovasjonsarbeidet med trening. Det var tungt å flytte opp mot 400 søppelspann på noen timer.

Det brummer godt i den store søppelbilen som tråler Stavangers gater med to staute renovasjonsarbeidere og en venstrepolitiker på slep.

– Jeg sto opp klokken fem, og var på plass kvart på seks, sier Per A Thorbjørnsen.

Siden da har han vært en god medhjelper for sine «nye» kolleger. Han har hentet søppelspann på søppelspann i morgentimene.

– Det har vært fryktelig slitsomt. Jeg tror vi har tatt et sted mellom 300 og 400 spann så langt på disse timene, så dette er hardt arbeid, sier venstrepolitikeren.

Torger Edland og Per A Thorbjørnsen (V) tømmer søppel

Renovasjonsarbeiderne jobber veldig effektivt, ifølge Thorbjørnsen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Skal besøke 50 bedrifter

Han er imponert over hvor effektivt renovasjonsarbeiderne jobber.

– Dette er spennende, lærerikt og en god porsjon trening, sier han.

Thorbjørnsen har som mål å være innom 50 bedrifter i Stavanger kommune, og til nå har han vært på besøk hos 18 bedrifter.

– Jeg har vært innom skoler, barnehager, krisesenter, bibliotek, natur- og idrettsservice og Stavanger bydrift for å nevne noe, sier politikeren.

– Hvorfor gjør du dette?

– Fordi jeg synes det er fryktelig lærerikt, og fordi jeg at jeg tar pulsen på en hverdag i kommunen, enten man jobber i en barnehage eller jobber med å tømme søppel, sier han.

– Positivt for renovasjonen

Torger Edland og Per A Thorbjørnsen (V)

Torger Edland (t.h) og Per A Thorbjørnsen (V) samarbeidet godt med å tømme søppel i morgentimene i dag.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Torger Edland er mannen som har tatt seg av Thorbjørnsen under dagens arbeidsøkt. Han er svært fornøyd med den nye medhjelperen.

– Han brukte armene litt for mye i begynnelsen, men nå har han fått det til, sier renovatøren.

Han er veldig glad for at en politiker tar seg tid til å lære å kjenne yrket hans.

– Det er veldig positivt for oss på renovasjon, for da får de se hvilke problemer vi kan komme opp i med trange veier og hekker som er i veien, sier han.

Thorbjørnsen oppfordrer også andre politikere til å gjøre det samme som han.

– Vi heldagspolitikere har godt av å komme oss ut. Jeg anbefaler at flere gjør dette, for dette har jeg fått mye igjen for, sier venstrepolitikeren som er renovatør for en dag.