Korrupsjonssak mot Statoil og helikopterselskap kan bli lagt bort

Sør-Vest politidistrikt vil henlegge korrupsjonsanklagene mot en Statoil-medarbeider og en leder i Norsk Helikopterservice. Det kan ende med erstatningskrav.

Norsk Helikopterservice

Før jul blei en Statoil-ansatt og en leder i Norsk Helikopterservice sikta for korrupsjon. Helikopterbedriften måtte si opp ansatte på grunn av saken, ifølge advokat Inger Marie Sunde.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt, Tor Arvid Bruskeland, opplyser til NRK at Sør-Vest politidistrikt ber om henleggelse av korrupsjonsanklagene mot en Statoil-ansatt og en leder i Norsk Helikopterservice. Innstillinga er sendt til statsadvokaten i Rogaland, som tar den endelige beslutninga.

Bruskeland vil ikke gå nærmere inn på hvorfor politiet ber om henleggelse av saken.

Advokat: – Ingen overraskelse

Saken blei kjent 15. desember, og Økokrim blei kobla inn. Begge blei arrestert i uka før, men løslatt etter få dager. Begge nekta straffskyld. Ifølge siktelsen skulle den Statoil-ansatte ha hatt innflytelse på kontraktsinngåelser med Norsk Helikopterservice. Til gjengjeld skulle vedkommende ha fått hjelp til å sikre sønnens pilotutdannelse i Canada.

Den Statoil-ansatte var midlertidig suspendert mens etterforskninga pågikk. Statoil kansellerte dessuten en avtale med Norsk Helikopterservice på grunn av saken.

Inger Marie Sunde

Inger Marie Sunde.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Advokat Inger Marie Sunde representerer Norsk Helikopterservice-lederen.

– Nå er han først og fremst glad for at det er tatt en avgjørelse, sjøl om det ikke er noen overraskelse hva den blei. Det var ikke grunnlag for disse anklagene, og ikke noe hold i mistanken om korrupsjon, sier Sunde.

Helikopterselskap mista kontrakt

Sunde har foreløpig ikke fått vite bakgrunnen for politiets innstilling om henleggelse, og kan derfor ikke avgjøre eventuelle videre skritt ennå. Men erstatning er blant det hun vil vurdere.

– Min klient har måttet se at den virksomheten han har bygd opp mer eller mindre har gått i oppløsning fordi de mista kontrakten med Statoil. Mange dyktige mennesker blei oppsagt, sier hun.

– Jeg tror at min klient først og fremst føler er en lettelse over at det settes punktum, men det er nok ikke lett å glede seg, legger hun til.

Statoil-ansatt fremdeles suspendert

Ifølge Morten Eek, pressetalsmann i Statoil, er selskapet gjort kjent med politiets innstilling. De tar saken til orientering, men vil ikke kommentere den ytterligere, siden politiets innstilling skal behandles av statsadvokaten.

– Statoil gikk til politiet med saken fordi vi mente at det var riktig å informere dem. Vi har samarbeida med politiet, og satte vår interne gransking på vent slik politiet ba om, sier Eek.

Han kan ikke si når de gjenopptar den interne granskinga. Den Statoil-ansatte er fremdeles suspendert.

Lagt til 25. februar: Mannens advokat, Tor Inge Borgersen, sier til Stavanger Aftenblad at han ikke overrasket over at saken tok denne vendinga.

– Min klient har hele tiden visst at han ikke har gjort noen galt, sier han til avisa.