NRK Meny
Normal

Politiet skal passe blindpassasjer i dagevis

En nigeriansk mann får ikke gå i land i Stavanger fordi han mangler visum. Nå skal politiet overvåke skipet han er på, fram til det kaster loss.

En nigeriansk mann får ikke gå i land i Stavanger fordi han mangler visum. Nå skal politiet overvåke skipet han er på, fram til det kaster loss.

OVERVÅKES: Et skip som kom fra Togo til Stavanger har en blindpassasjer om bord. Mannen har ikke visum, og politiet lar ham derfor ikke komme i land i Norge.

– Det er en uvanlig situasjon som pågår i Hillevåg i Stavanger, sier operasjonsleder Charles Bøgild i Rogaland politidistrikt til NRK.

Et Gibraltar-registrert skip som kom fra Togo, har en blindpassasjer ombord. Mannen har ikke visum eller reisepapirer, og politiet lar ham derfor ikke få komme i land i Norge.

– Nå må vi overvåke skipet og passe på at den nigerianske mannen ikke kommer i land. Siden skipet ikke forlater Stavanger før mandag, må vi overvåke båten hele helga, sier Bøgild.

Grunnen til at skipet ikke reiser før mandag, er at det er ventet uvær, og skipsagenten vil ikke ha lasteskipet ut på sjøen før over helgen.

Sist gang politiet i Rogaland opplevde en lignende situasjon, var i 2005.

Skaftafell

I LAND: Båten er registrert på Gibraltar, og kom denne gang til Norge fra Togo.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Drar på mandag

Politiet forteller at skipet, som kom fra Togo, først skal kaste loss på mandag. Skipet kjørte via kanariøyene og gikk fra Las Palmas på Gran Canaria den 16. september.

– Det er vår oppgave å sikre at han ikke tar seg inn i landet ulovlig, så da må vi håndtere situasjonen slik vi gjør nå, sier operasjonslederen.

Da NRK var på stedet, var to politimenn ombord på båten for å holde øye med blindpassasjeren.

– Det vi kan si, er at det er en båt med kli som har kommet inn med råvarer til bruk i kraftfôret. Det er en stor lastebåt som jeg vil anta er på 3000 tonn, sier Arne Norland i Felleskjøpet.

– Havner inn under Utlendingsloven

Politiinspektør Leif Ole Topnes i Rogaland politidistrikt forklarer at så lenge nigerianeren ikke har visum eller reisepapirer, er det ikke mulig for Politiets utlendingsenhet å sende mannen hjem med fly.

– Det ville vært det enkleste, men blindpassasjerer som ikke har visum eller reisepapirer, kommer inn under Utlendingsloven paragraf 17. Dermed må vi sende ham tilbake med det skipet han kom med, sier Topnes.

Paragrafen 17 er slik:

«En utlending kan bortvises:
a) når utlendingen ikke viser gyldig pass eller annet godkjent reisedokument når dette er nødvendig.
b) når utlendingen ikke viser visum når dette er nødvendig.»

– Mannen har ikke sagt noe om asyl, og dermed er han ikke en asylsøker, sier Topnes.

Politiinspektøren forteller videre at det har blitt foretatt en rutinemessige helsesjekk av blindpassasjeren.

Leif Ove Topnes, politiinspektør i Rogaland politidistrikt.

Leif Ove Topnes, politiinspektør i Rogaland politidistrikt, intervjues om blindpassasjer-saken.