NRK Meny
Normal

Trafikkspor avslører gjerningsmenn

Bomstasjoners registreringer har vært viktige for politiet i jakten på Olav Hovda og Sigrid Schjetne sine drapsmenn. Nokas-ranerne ble også avslørt av trafikkbilder.

Bompenger

I flere av politiets største saker de siste årene har fotobokser gitt bevis som har ført til gjennombrudd i etterforskningen eller domfelling.

Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko / Scanpix

– De opplysningene vi har fått fra bomstasjoner og fotobokser har vært veldig viktige for oss i flere saker, sier Ernst Rossebø, politiinspektør og leder av felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt, til NRK.no.

Han er glad for utviklingen som har gjort det enklere for politiet å knytte personer til forskjellige åsted.

– I dag lagres mange elektroniske spor. Det er nyttig for oss i politiet å kunne bruke disse hvis det har skjedd noe kriminelt, sier Rossebø.

Olav Hovda

Olav Hovda (12) ble påkjørt og drept på Klepp.

Foto: Privat
Sigrid Schjetne

Sigrid Schjetne funnet drept en måned etter at hun ble meldt savnet.

Foto: Privat

2013: Drapet på Olav Hovda

I jakten på de to personene som kjørte på og drepte 12 år gamle Olav Hovda på Klepp undersøkte politiet registreringene ved flere bomstasjoner i området rundt ulykkesstedet.

Det ga bevis som førte til at et ektepar i 40-årene ble siktet for drapet.

2012: Drapet på Sigrid Schjetne

I etterforskningen av drapet på Sigrid Giskegjerdet Schjetne har politiet elektroniske spor som knytter den siktede 37-åringen til en bomstasjon på Abildsø, ikke langt fra Østensjø.

Schjetne ble meldt savnet av foreldrene sine natt til søndag 5. august. Hun ble funnet drept i et skogholt på Kolbotn en måned senere.

2011: Ran av Posten på Sellebakk

Etter å ha fått bilde av de to antatte gjerningsmennene som var tatt i en fotoboks siktet politiet en person etter pistolranet av Posten på Sellebakk i Østfold, der en person ble truet med pistol og bakbundet.

2004: NOKAS-ranet

Nokas-ranet

Uvedkommende tok seg inn i velvet til NOKAS i Stavanger.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Syv trafikkbevis, blant annet et bilde fra en fotoboks på E6 i Stokkebakken i Bamble i Telemark, blir stående som sentrale bevis i rettssaken mot de tiltalte for Nokas-ranet. Flere av de involverte ble også fanget opp av fotobokser i Stavanger.

Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger ble ranet den 5. april 2004, ca. klokken 08.00. Alle de 13 medvirkende ble dømt den 10. mars 2006.

2002: Drosjedrapet

Drosjen til Taher Hamidi

Drosjen til Taher Hamidi ble funnet på en parkeringsplass på Forus.

Foto: NRK

I etterforskningen av drapet på drosjesjåfør Taher Hamidi på Forus utenfor Stavanger brukte politiet bevis fra en bomstasjon for å fastslå at gjerningsmannen hadde vært på samme sted til samme tid som den drepte.

Mannen som ble dømt i saken fikk 13 års fengsel i tingretten, men straffen hans ble senere redusert til 12 år i Høyesterett.