Hopp til innhold

Politiet: – Vi når pårørende for sent

– Vi opplever stadig oftere at pårørende har ubekreftet informasjon som har blitt spredt via sosiale medier, sier politimester. Nå vil han endre varslingsrutinene.

Kaare Songstad, facebook-varsling

Politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Kaare Songstad, ønsker nye rutiner for varsling av pårørende ved ulykker.

Foto: NRK/facebook

Politiet når stadig oftere pårørende for sent etter dødsfall. Stadig flere pårørende får vite om at sine kjære er døde via sosiale medier eller andre medier på nett. Politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Kaare Songstad, liker ikke utviklingen, og vil derfor ha en endring av politiets regelverk.

– Vi må i hvert fall se på rutinene våre i den forbindelse fordi vi oftere enn før opplever at den formelle varslingen i regi av politiet kommer for sent i forhold til informasjon som allerede har kommet ut gjennom media og andre sosiale medier, sier Songstad.

– Ikke mulig å stanse ryktespredningen

– Vi har hatt tilfeller der, via bilder og info på Facebook, identiteten til noen som har omkommet i en ulykke har blitt indikert. Da oppstår det en veldig vanskelige situasjon for oss, og selvsagt for de pårørende som da får sideinnspill og informasjon som ikke er kvalitetssikret på samme måte som de opplysningene som til slutt kommer fra politiet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaare Songstad, Twitter

Kaare Songstad er selv aktiv på det sosiale mediet Twitter.

Foto: Skjermdump, Twitter

Ifølge Songstad stemmer den ubekreftede informasjonen som når de pårørende svært ofte overens med den politiet kommer med senere. Han mener problemstillingen er vanskelig, og er klar over at det er umulig å hindre at slik informasjon blir spredd på Facebook og Twitter.

– Det må vi forholde oss til. Det som vi snakker om er at vi må være litt raskere med våre prosesser og kanskje at i bruk litt raskere kanaler for å nå de pårørende fortest mulig med informasjon med riktig kvalitet i disse vanskelige sakene.

Vil nå pårørende raskere

Kaare Songstad

Kaare Songstad på kontoret i Haugesund.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Nå vil Songstad jobbe videre med å finne ut hvordan de negative effektene av ubekreftet informasjon kan reduseres.

– Et forslag er å bruke mer telefon enn vi gjør i dag, men det er også sider ved det som er problematisk. Dødsbudskap skal overbringes på skikkelig vis, sier han.

Tidligere i år ble ett mulig overdosedødsfall på Karmøy spredd via Facebook lenge før politiet fikk varslet pårørende om dødsfallet, eller grunnen til dødsfallet.

I Vindafjord opplevde politiet at etterlatte kjente igjen bilen til en omkommet i en bilulykke etter å ha sett bilder på nettet.

– Vær forsiktige!

– Jeg tror det er all grunn til å si at man skal utvise forsiktighet når man legger ut slike opplysninger på sosiale medier. Vi har eksempler på at de som har lagt ut slik informasjon har lagt ut gal informasjon. Det vil vi unngå, sier politimesteren.

Songstad tar opp problemstillingen, men han understreker at det absolutt ikke er politiet som opplever de verste konsekvensene av for tidlig varsling som ikke er kvalitetssikret.

– Det skaper ikke så store problemer for politiet. Det problematiske er situasjonen mellom hendelsen og de pårørende fordi de blir nødt til å forholde seg til dramatisk informasjon, som som regel er riktig, men som ikke er kvalitetssikret og som ikke har nådd dem på den formelt sett på riktige måten, sier han.