Politimester: – Vil vurdere å gjøre politivakten mindre tilgjengelig

Resultatet av skuddet på politihuset i Stavanger kan bli at politiet «bygger seg inne» for å hindre lignende episoder. – Svært uheldig, mener professor ved Politihøgskolen.

politivakten i Stavanger

Politiet i Stavanger skal vurdere om politivakten skal gjøres mindre tilgjengelig etter skuddet som ble avfyrt tirsdag kveld.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Situasjonen og samfunnet utvikler seg. Politivakten har en veldig åpen utforming. Det er og noe av poenget, men det kan hende samfunnsutviklingen er slik at vi må revurdere det synspunktet, og gjøre det litt vanskeligere tilgjengelig for å unngå slike ting som dette, sier politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt.

Tirsdag kveld hoppet en 24 år gammel mann over skranken i politivakten på politihuset i Stavanger og klarte å fyre av et skudd med et tjenestevåpen.

Hans Vik

Politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt mener at samfunnsutviklingen kan tvinge fram at politivakten blir mindre tilgjengelig.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Ingen ble skadd i skyteepisoden som skjedde i politihuset i Stavanger klokken 22.16 tirsdag kveld. 24-åringen avfyrte ett skudd med polititjenestevåpenet mens våpenet fremdeles var i hylsteret.

Vik sier til NRK at politiet allerede har vurdert å gjøre bygningsmessige endringer i den svært åpne utformingen av politivakten i Stavanger.

– Vi vil sette i gang en intern gransking for å vurdere hvordan vi kan unngå at slike ting kan skje igjen, sier Vik.

– Svært uheldig

– Det ville svært uheldig om det skjedde. Vi skal ha et tilgjengelig politi. Jeg synes nok at om man begynner å tenke i den retningen, skal man gjøre en ordentlig undersøkelse for å finne ut hvor stort denne trusselen er.

Johannes Knutsson

Johannes Knutsson som er professor ved Politihøgskolen i Oslo advarer mot å gjøre politiet mindre tilgjengelig for publikum.

Foto: Politihøyskolen / Presse

Det sier Johannes Knutsson som er professor ved Politihøgskolen i Oslo.

– I beste fall er dette en veldig spesiell enkeltstående hendelse. Jeg stiller meg veldig undrende. Skal man i det hele tatt innlede en diskusjon om dette, skal man ha rikelig med fakta å basere den på, mener Knutsson

Vil ha fortsatt bevæpning

At en mann kunne avfyre våpenet til en politimann på Stavanger politihus, representerer et negativt aspekt men det må ikke stå i veien for fortsatt bevæpning, mener Politiets Fellesforbund.

– Vi legger ikke skjul på at bevæpnet politi har sine minussider. Det viktige nå er at politiet i Rogaland politidistrikt gjennomgår rutinene slik at disse episodene begrenses til et minimum, sier Sigve Bolstad forbundsleder i Politiets Fellesforbund til NTB onsdag morgen.

Politihuset i Stavanger

Tirsdag kveld ble det avfyrt skudd med et tjenestevåpen inne på politihuset i Stavanger.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Han understreker at forbundet ikke har endret standspunkt og støtter fortsatt bevæpning av politiet etter hendelsen.

–Det er svært få episoder som dette og jeg håper også de øvrige politidistriktene går igjennom og jobber med rutinene, sier Bolstad.

Ny tillatelse

Politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt ser ikke bort fra at det som skjedde kan bli en del av den pågående diskusjonen om bevæpning av politiet.

– Dette hadde jo ikke skjedd om vi ikke hadde våpen. Det er jo ikke dermed sagt at vi ikke skal være bevæpnet i den situasjonen som er nå, sier Vik.

Om få dager må Justisdepartementet avgjøre om det skal gis ny tillatelse til å bevæpne beredskapstroppen, politidistriktenes utrykningsenheter og øvrig innsatspersonell. Foreløpig er tillatelsen til bevæpningen av politiet forlenget til 2. august.