Politiet i Haugesund etterforsker flere og flere nettovergrep

Inntil i fjor var nettovergrep mer eller mindre ukjent for Haugesund-politiet. Nå har de på kort tid etterforsket flere omfattende saker.

Kler av seg på nett

Siden den første nettovergrep-saken dukket opp i fjor, har Haugesund politistasjon nå etterforsket flere nettovergrepssaker.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Marte Engesli Lysaker

Marte Engesli Lysaker, politiadvokat ved Haugesund politistasjon

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Det har vært en tydelig økning av slike saker i forhold til tidligere år, sier politiadvokat Marte Engesli Lysaker ved Haugesund politistasjon.

Tidligere i høst ble en 44-år gammel mann fra Haugesund dømt til 12 års fengsel for blant annet nettvoldtekter og nettovergrep. Denne saken er anket av tiltalte.

Ved gjennomgang av databeslag i denne etterforskningen, dukket også flere andre mulige overgripere opp.

– Vi har satt i gang etterforskning mot disse, og har nå produsert egne saker basert på at de dukket opp i den første saken, sier hun.

Forgreininger til utlandet

Blant annet fant politiet her en overgrepssak med forgreininger til utlandet.

– I en av sakene er det en person som har fått livestream av overgrep begått mot barn på Filippinene.

Men Haugesund-politiet har også etterforsket saker som ikke er relatert til saken der en 44-åring ble dømt. Politiet har nylig tatt ut tiltale mot en 22 år gammel mann fra Haugalandet.

– Det er en ganske omfattende sak. Vi er oppe i 31 jenter som har vært utsatt for ulike typer overgrep over nett. Fra det mest alvorlige til det vi kaller seksuelt krenkende og uanstendig adferd, sier Lysaker.

– Kan skjer mens foreldrene er i stua

Det spesielle i disse nettvoldtektene og nettovergrepssakene, er at overgrepene ofte skjer via PC eller mobil hjemme på jente- eller gutterommet.

– Vi ser at foreldre i mange tilfeller ikke aner hva barnet opplever og blir utsatt for. Nærmest mens foreldrene sitter i stua, kan barna oppleve å bli utsatt for et overgrep i naborommet, sier Lysaker.

– Hva tenker du om det?

– Det er kjempealvorlig, og vi har opplysninger om at den typen nettovergrep er like alvorlig som det å bli utsatt fra et fysisk overgrep fra en annen person. Skadevirkningene er de samme.

– Og bildene er vanskelig å bli kvitt?

– Det er også et veldig alvorlig aspekt. Bildene spres videre. På den måten kan vi si at overgrepene fortsetter.

– Foreldre må følge med

Politiadvokat Marte Engesli Lysaker mener foreldre har et særlig ansvar for å følge med på barnas nettbruk.

– I disse sakene har både foreldrene og barna tatt kontakt. Foreldrene har gjerne oppdaget ting på barnas mobil eller PC, sier han.