Tina Jørgensen-saken: Politiet vurderer nye analyser av bevismaterialet

Politiet bekrefter at de har sendt flere nye gjenstander inn til DNA-analyse i Birgitte Tengs-saken. De vurderer også nye analyser av bevismaterialet i Tina Jørgensen-saken.

Kombinasjonsbilde av Tina Jørgensen og Birgitte Tengs

Politiet har sendt nytt materiale til DNA-analyser i Birgitte Tengs-saken. De går også gjennom beslagene som finnes i Tina Jørgensen-saken, for å se hva som her kan sendes til undersøkelser.

Foto: POLITIET/PRIVAT / NRK

– Jeg kan bekrefte at vi har sendt inn nye prøver til DNA-analyser i Birgitte Tengs-saken. Det er et pågående arbeid og svaret er ikke mottatt ennå, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma til NRK.

En mann i 50-årene fra Karmøy er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

Mannen sitter for øyeblikket varetektsfengslet frem til 20. januar, etter at politiet har fått treff på siktedes DNA på Tengs' strømpebukse.

Dette er DNA politiet mener ikke kan være avsatt av andre enn siktede. En analyse fra Nederland viser nemlig at hans DNA har en mutasjon som gjør det ulikt øvrig farsslekt.

Forsvarer Stian Kristensen har bedt politiet om å analysere hele strømpebuksa til Birgitte Tengs. Det har de foreløpig blitt nektet.

Nye deler av strømpebukse

Nå bekrefter altså politiet overfor NRK at de har sendt nye prøver til DNA-analyse.

– Jeg vil ikke gå inn på hva som er sendt inn, men det pågår arbeid rundt flere DNA-undersøkelser i saken, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma til NRK.

Etter det NRK er kjent med, skal politiet ha sendt nye deler av Tengs' strømpebukse til analyser.

Politiets hypotese skal ifølge NRKs opplysninger være at gjerningsmannens blodige fingre skal ha tatt på strømpebuksa til avdøde, og at de derfor håper å få nye DNA-resultater om gjerningsmannen fra denne.

Dette har også Dagbladet tidligere omtalt.

Fredrik Martin Soma, politiadvokat

Politiadvokat Fredrik Martin Soma sier politiet har fått flere nye og interessante tips i Tina Jørgensen-saken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Gjennomgår Jørgensen-beslag

Han bekrefter samtidig at politiet også gjennomgår beslagene som finnes i Tina Jørgensen-saken og ser på om noe herfra kan undersøkes.

Politiet sa i september at det ble gjort innledende DNA-undersøkelser i forbindelse med Tina-saken, men at det ikke var noe DNA å jobbe videre med.

Det er også kjent at en del av bevismaterialet i Tina Jørgensen-saken ble kastet i 2007.

– Det finnes mange beslag i Tina Jørgensen-saken som er i behold. De beslagene går vi gjennom på ny nå, og ser på mulighetene for ytterligere undersøkelser av disse, sier Soma.

Det har vært forholdsvis stille fra politiet i noen uker nå. NRK har tidligere skrevet at mistenkte i Tina Jørgensen-saken var i Stavanger da drapet ble begått.

Dette kunne blant annet bekreftes av en taxisjåfør, som fortalte politiet at han krasjet med mannen denne helga.

Det har imidlertid vært usikkert om dette skjedde natten før eller samme natt som Tina ble drept.

Holder ting skjult for media

Tidligere denne uka kunne imidlertid VG melde at det skjedde natten før.

Dette har politiet, ifølge Soma, visst lenge.

– Politiet har ikke gått ut med disse opplysningene, men det er ikke slik at det er nye opplysninger. Tidspunktet har vært klart for oss lenge. Vi har valgt å ikke gå ut med det, sier Soma.

Slik er det med flere opplysninger i drapssakene. Politiet har gitt siktede og hans forsvarere tilgang til det meste av dokumenter og bevismateriale, mot at det holdes borte fra pressen og andre.

Har fått flere tips

Politiet kan imidlertid si at de har fått flere interessante tips i begge saker siden de gikk ut med siktelsen og mistanken mot Karmøy-mannen.

– Vi har fått flere tips som har gitt nye opplysninger i etterforskningen. Dette har generert oppfølging av vitner eller andre etterforskningsskritt. Vi er fortsatt interessert i tips om opplysninger som kan være relevante, sier Soma.

Stian Kristensen og Stian Bråstein

Den siktede mannen i 50-årene sine forsvarere, Stian Kristensen (t.v.) og Stian Bråstein.

Foto: Håkon Jonassen Norheim / NRK

Mannens forsvarere sier til NRK at de ønsker ytterligere undersøkelser av det materialet som er, velkommen i Tengs saken.

– I forhold til Jørgensen-saken er det ikke overraskende at de går gjennom saken på nytt, men jeg har ellers ingen kommentar til det, sier en av forsvarerne, Stian Bråstein.