Hopp til innhold

Drapet på Birgitte Tengs: Politiet vurderer nye undersøkelser

KARMØY/STAVANGER (NRK): Politiet slår fast at de fortsetter etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs. Arbeidet med DNA-sporene har vist seg å være mer krevende enn først antatt.

Birgitte Tengs

VENTER FREMDELES: Drapet på Birgitte Tengs er blant de største gåtene i norsk krimhistorie. Politiet har brukt store ressurser på å finne ut hvem som tok livet av den unge jenta, og har ennå ikke lagt vekk arbeidet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

I april ble det kjent at politiet hadde mottatt analyseresultater fra hår som ble funnet i Birgitte Tengs-saken.

Resultatene kom fra Rettsmedisinsk institutt i Innsbruck i Østerrike, og baserte seg på store mengder biologisk materiale som politiet sendte til analyse høsten 2017.

Nå viser det seg at arbeidet med DNA-sporene er mer komplisert enn først antatt. Det melder politiet torsdag.

Påtaleansvarlig Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt sier til NRK at det er flere grunner til at slike DNA-analyser er så kompliserte.

– Vi snakker om DNA-undersøkelser med bruk av siste teknologi, som skjer i utlandet. I tillegg har et omfattende DNA-materiale blitt undersøkt ved flere anledninger tidligere i saken. I sum er dette ganske kompleks å håndtere, sier han.

Politiadvokat Lars Ole Berge, Sør-Vest politidistrikt

FORTSETTER ARBEIDET: Påtaleansvarlig i Tengs-saken, Lars Ole Berge.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Har to hovedspor i etterforskningen

Etterforskningen går nå videre i to hovedspor: DNA-prosjektet og den øvrige etterforskningen.

Ifølge politiet er det resultater i rapporten fra instituttet i Østerrike som kan danne grunnlag for ytterligere undersøkelser.

Men fordi DNA-analyser på dette nivået er såpass kompliserte, må det gjøres konkrete vurderinger av hva man eventuelt skal undersøke videre.

Når det gjelder den øvrige etterforskningen, opplyser politiet at selv om innsatsen har vært nedskalert i en lengre periode, blir det fortsatt utført nødvendige etterforskningsskritt. Dette arbeidet vil fortsette parallelt med DNA-prosjektet.

Håper å finne bestemte personer

Berge vil ikke si om politiet er mer positivt eller negativt innstilt nå.

– Vi prøver å gjøre mest mulig riktig, og etterforske de sporene som ligger der, sier han.

– Handler de analysene dere gjør nå, om mer enn én person?

– Det er ikke knyttet til personer. Vi snakker om biologisk materiale og spormateriale som har eksistert siden beslagene ble tatt. Vi undersøker muligheten for å trekke ut en DNA-profil av det beslaget.

– Med mulighet for å knytte det til bestemte personer?

– Det er naturligvis målet at vi skal være i stand til det, svarer Berge.

– Saken er svært spesiell

Den nye Cold Case-gruppen i Kripos gjenopptok etterforskningen i Birgitte Tengs-saken sent i 2016.

I fjor høst fikk politiet inn flere tips i saken, etter at TV 2 sendte den omstridte dokumentaren «Hvem drepte Birgitte?».

Politiet er tydelige på at de vil fortsette å etterforske saken så lenge de mener det finnes spor å følge videre som kan føre til at saken blir løst.

– Saken er svært spesiell. Politiets tilnærming har hele tiden vært at vi ikke vil la noe være uprøvd, og derfor fortsetter vi arbeidet selv om det er svært utfordrende å etterforske et drap som skjedde i 1995, uttaler Berge i pressemeldingen.

Han oppfordrer personer som sitter på nye opplysninger i saken, om å kontakte politiet.