Nordstjernen tar inn vann

Det tidligere hurtigruteskipet ble påført betydelige skader under grunnstøtingen mandag kveld. Nå ser eierne etter en dokk der skipet kan plasseres.

Skader på skroget på Nordstjernen

Nordstjernen fikk baugen flerret opp da den gikk på skjæret i Karmsundet mandag kveld. Nå tar skipet inn vann ved kai i Haugesund.

Foto: KV Ålesund

– Tidligere fikk vi vite at båten ikke tok inn vann. Nå får vi nye meldinger om at båten tar inn vann. Nå skal den i dokk.

Det forteller operasjonsleder Håkon Tornes i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NRK ved tolvtiden tirsdag formiddag.

Tidligere på dagen gikk politiet om bord i det tidligere hurtigruteskipet.

– Det er besluttet å ta blodprøve av tre personer som kan ha vært ansvarlige for navigeringen, sier Tornes. Han sier det ikke foreligger noen mistanke om at mannskapet hadde promille.

Nordstjernen ved kai i Haugesund

Nordstjernen ved kai i Haugesund

Det vil og bli tatt opp forklaringer med flere av mannskapet om bord i Nordstjernen.

– Vi vil sikre oss opptak av navigeringen før sammenstøtet, sier Tornes.

Politiet samarbeider med Kystverket og Sjøfartsdirektoratet om etterforskningen av Nordstjernens grunnstøting mandag kveld.

– Står bra til med mannskapet

– De har vel ikke hatt så mye søvn i natt, men etter de rapportene vi har fått skal det stå bra til med alle sammen.

Det forteller Øystein Flatvall Larsen, skipssjef på KV Ålesund til NRK om tilstanden til mannskapene om bord i Nordstjernen. Kystvaktskipet var framme ved havaristen kort tid etter grunnstøtingen.

Les også: Nordstjernen er slept av grunnen

– Det ble gjort flere forsøk med flere taubåter mellom klokken to og tre i natt på å få Nordstjernen klar av grunnen, men det viste seg at den satt godt. De ventet litt på floen, forteller han.

Redning av Nordstjernen

Redning av Nordstjernen

Kraftigere slepebåt kom til

– Ved sekstiden tirsdag morgen kom det til ytterligere en taubåt fra Kårstø, og skipet gled av grunnen litt over klokken sju, sier Flatvall Larsen.

Skipssjefen på KV Ålesund mener Nordstjernen må ha hatt litt fart da den gikk på grunn.

– Baugen sto ganske godt opp på land. Det betyr jo at det må ha vært litt vekt som har trykket båten ned, så den satt godt. De taubåtene som var her til å begynne med hadde ikke den samme kapasiteten som den som kom her i morges, sier han.

Skader i baugen på Nordstjernen

Det var voldsomme krefter i sving da Nordstjernen traff skjæret mandag kveld.

Foto: KV Ålesund

Nordstjernen har fått betydelige skader

– Det vi kunne observere var at det var hull i det vi kaller forpiggen lengst framme i båten. Der kunne vi se at det var hull. Vi kunne og se at det var litt skader lenger bak i båten, sier Flatvall Larsen.

Havnedirektør Tore Gautesen i Haugesund sier til Radio Haugaland at skipet har fått hull i to-tre ballasttanker og en flenge ved baugen. Havnevesenet har ikke fått medldng om oljelekkasjer.

Nordstjernen er nå tauet inn til Garpeskjærskaien i Haugesund. Her skal sjøfartsmyndighetene inspisere skipet.

– Det er hevet over enhver tvil at skipet må på et verksted og settes i stand igjen før det kan seile rundt på egen hånd, mener skipssjefen på KV Ålesund.

Avskjed med Nordstjernen på kaia i Trondheim

Slik så Nordstjernen ut da den gikk sin siste tur i Hurtigruta i 2012.

Foto: Jon Rokseth

På vei hjem fra oppgradering i Polen

– Nordstjernen var på vei fra Polen til Bergen da grunnstøtingen skjedde i Karmsundet utenfor Haugesund mandag kveld.

Det forteller Håkon Roskar i Indre Midthordland Dampbåtlag som har ansvaret for den kommersielle driften av båten. Det er både norske og utenlandske mannskaper om bord men ingen passasjerer.

– I Polen er Nordstjernen blitt oppgradert i samarbeid med Riksantivaren, sier Roskar.

I Bergen var det meningen at Nordstjernens aktiviteter den kommende sesongen skulle planlegges.