Hopp til innhold

Politiet ber drapsmannen melde seg

20 år etter at Birgitte Tengs ble voldtatt og drept, er fortsatt ingen dømt for drapet. Politiet ber drapsmannen melde seg i saken som splitter et helt lokalsamfunn.

Minnestein der Birgitte Tengs ble funnet drept

Denne minnesteinen ble reist av lokalsamfunnet på stedet hvor Birgitte Tengs ble drept.

Foto: ALF OVE HANSEN / Scanpix

– Det er en betent sak. Bygdelag og nabolag er fortsatt delt i synet på denne saken, sier Harald Dale.

Han er pensjonert NRK-journalist og er kanskje den som har fulgt saken tettest siden Birgitte Tengs ble funnet noen hundre meter fra hjemmet sitt på Karmøy.

Han beskriver saken som en fortsatt åpen konflikt.

– Det pågår fortsatt en kamp om sannhet innenfor samme familie. Birgittes familie mener at svaret er gitt, mens fetterens familie mener han må få rettferdighet og bli kvitt drapsstempelet, sier han.

Etterforskes fortsatt

Fetteren til Birgitte Tengs ble i 1998 frikjent for drapet, men samtidig dømt til å betale hundre tusen kroner i erstatning til Birgittes foreldre.

Thor Bruberg

Thor Buberg etterforsker fortsatt interessante tips knyttet til Birgitte Tengs-drapet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

I disse dager saksøker fetterens advokat Arvid Sjødin staten for flere millioner kroner for å få dekket de økonomiske tapene i kjølvannet av saken.

– Han har den samme status som meg og deg. Han er frikjent, og ikke mistenkt, sier Thor Buberg, politiadvokat i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt om fetterens status.

Nede i arkivet på politihuset i Haugesund ligger hyllemeter på hyllemeter med dokumenter fra Birgitte Tengs-drapet. Stadig kommer det inn nye tips, og tidligere denne uka ble det også kjent at saken kan bli blant de første drapsgåtene som gjenopptas i Kripos' nye enhet for uoppklarte saker.

Noen av tipsene som kommer inn anses som veldig interessante, men svaret på hva som skjedde er det kun drapsmannen som har.

– Det må være ille å ha en slik viten, og vi i politiet vil gjerne at han tar kontakt med oss. For han og samfunnet for øvrig tror jeg det vil være det beste, sier Buberg.