Hopp til innhold

Politiet advarer mot ny trend: Unge selger nakenbilder på Snapchat

STAVANGER (NRK): Politiet kaller den nye Snapchat-fenomenet for urovekkende. Den siste tiden har de avdekket flere tenåringsjenter som selger nakenbilder på sosiale medier.

Snapchat sladda

Politiet har avdekket at jenter ned i 15-årsalderen selger bilder og video på Snapchat.

Foto: NRK

«2000kr for at du får nudes i 1 uke når du vil (3000)», har en jente lagt ut på Snapchat-kontoen sin.

Eksemplene er mange, forteller politiet.

Operasjon Spiderweb i Sør-Vest politidistrikt, som jobber for å avdekke seksuelle overgrep mot barn, har den siste tiden oppdaget flere tilfeller der tenåringsjenter selger nakenbilder på sosiale medier. De yngste er kun 15 år.

Skjermbilde av prisliste over nakenbilder på snapchat

Dette er et eksempel på prisliste som er lagt ut på snapchat.

Foto: Politiet

I ett tilfelle hadde en 17 år gammel jente fra Rogaland tjent flere titallstusen kroner på litt over en måned. Pengene fikk hun via Vipps.

– Det er veldig bekymringsfullt. Jentene vet ikke hva bildene kan bli brukt til i etterkant eller hvordan de blir spredt. Det kan få store konsekvenser for dem i fremtiden, sier politioverbetjent Oddgeir Høyekvam.

Oddgeir Høyekvam, politifaglig etterforsker, Sør-Vest politidistrikt.

Oddgeir Høyekvam i Operasjon Spiderweb sier at fenomenet er veldig bekymringsverdig.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Kunne vært forelder til jentene

Politiet ønsker nå å advare foreldre mot det de kaller et fenomen. Gjennom Operasjon Spiderweb har flere personer blitt straffeforfulgt for å ha kjøpt seksualiserende materiale på sosiale medier.

– Vi har eksempler der mindreårige ned i 15-årsalderen har fått betaling via Vipps for bilder eller videoer av personer som har interesse av dette.

Det har resultert i bøter og i noen tilfeller fengsel, der lovbruddene har inngått i et større sakskompleks.

– Det er eksempler på kjøpere som kunne vært foreldrene til disse jentene, forteller Høyekvam.

Mange av jentene deler bilder og video av seg selv. Men det er også dem som søker opp bilder av andre på internett, for så å selge dem videre.

Vanskelig å stoppe spredningen

I en undersøkelse som Medietilsynet publiserte i mai i år har ungdommer mellom 13 og 18 år svart på spørsmål om nakenbilder. 12 prosent svarte at de i løpet av det siste året har delt et nakenbilde av seg selv, og 13 prosent av dem som har gjort dette, har fått betalt for det.

Seniorrådgiver hos Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, forteller at de har blitt kontaktet av personer som angrer etter å ha delt nakenbilder mot betaling.

De prøver da å fjerne bildene.

– Men en har aldri en garanti for at bildene ikke vil dukke opp i nye sammenhenger. Vi kan begrense spredningen, men aldri garantere at et bilde eller en video blir borte, sier Tessem.

Han anbefaler å ta kontakt så tidlig som mulig.

– For jo lengre tid det går, jo mer kompleks og omfangsrik kan spredningen bli, sier han.

Tror mørketallene er store

Politioverbetjenten tror mørketallene for salg av nakenbilder, er stort.

– Omfanget er nok større enn det vi liker å tro. Det er et begrenset antall saker vi klarer å håndtere. Vi rekker rett og slett ikke over alt.

Eksempel på en prisliste

Politiet har delt dette bildet for å vise hvordan en prisliste for nakenbilder på Snapchat kan se ut.

Foto: Politiet

På Snapchat legger jentene ut prislister for salg av bilder og video av seksuell karakter. Jentene som politiet har vært i kontakt med sier at de ser på det som en måte å skaffe seg «lettjente» penger på.

– Det som gjerne var tenkt som en enkel måte å tjene penger på som ung, er gjerne ikke så greit når de blir eldre. Bilder og video kan bli brukt til å true til seg enda grovere materiale, sier Høyekvam.