NRK Meny
Normal

Politiet vil hindre at dette skjer igjen

Av frykt for omreisende kriminelle ber politiet i Haugaland og Sunnhordland nå butikkeiere om å være på vakt. – Bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite, sier politiinspektør Edgar Mannes.

Innbrudd Haugesund

Sommeren 2009 var det innbrudd hos Lervik Ur i Haugesund. Fire menn ble senere dømt for dette og flere andre, lignende saker i både Rogaland og Buskerud.

Foto: Tor Andre Johannessen

Edgar Mannes

Edgar Mannes.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Etter at flere i både Bergen og Stavanger er blitt utsatt for omreisende kriminelle, advarer politiet nå butikkeiere mot bandene.

– Vi vil gjerne at de er årvåkne, sjekker opptaksutstyret sitt, tenker over hvor de har verdisaker oppbevart om nettene, og ikke minst at de legger merke til mistenkelig aktivitet som kan tyde på rekognosering, sier politiinspektør i Haugesund, Edgar Mannes.

For få år siden var det flere innbrudd i politidistriktet, der både gull, parfyme og klokker ble tatt. Varer for store pengesummer ble stjålet.

En del østeuropeere ble tatt og dømt for flere av innbruddene, blant annet tre urmakerinnbrudd.

– Vi kan sjekke våre registre

Nå vil politiet være i forkant dersom noe lignende skulle skje igjen.

– Vi vil heller ha beskjed en gang for mye enn en gang for lite. Får vi beskjed, kan vi sjekke våre registre og finne ut om det er verdt å sette i gang tiltak eller ikke, sier Mannes.

Tomme hyller etter tobakkstyveri

«Takbanden» tømte bensinstasjoner for tibakk i 2008. Her fra en stasjon i Haugesund.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK
Parfymetyveri

Parfyme for nærmere en halv million kroner ble stjålet fra Kopervik på Karmøy i 2007.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det finnes butikkeiere som allerede har henvendt seg til politiet om mistenkelige ting. Det vil de nå ha mer av.

– Noen ganger får vi avklart at det ikke var noe. Andre ganger har vi gjort tiltak, og andre ganger igjen finnes vi rett og slett ikke ut hva det var, sier han.

Sentrumsorganisasjon vil varsle medlemmene

– Vi ser at det er aktivitet i området. Vi vet at noen av disse har vært gjennom vårt distrikt. Muligheten for at de kan slå til også her, er til stede, og det må vi forsøke å hindre, sier Mannes.

Daglig leder i Haugesund sentrum AS, Lisbeth Aase Spies, tar advarselen på alvor, og sier hun vil bruke sine kanaler for å nå ut til butikkeierne.

– Vi har både SMS-varsling og e-post i vårt system, og må få et godt samarbeid med politiet slik at vi greier å varsle i god tid, sier hun.